Ártatlannak vallja magát a WannaCry megállítója

Nem kicsi az eljárás tétje, több tíz évre is börtönbe küldhetik Marcus Hutchinst.

A nemrég őrizetbe vett brit biztonsági kutató a wisconsini szövetségi bíróságon tartott meghallgatáson kijelentette, hogy nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban.

Mint korábban beszámoltunk róla, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) augusztus másodikán Las Vegasban, a McCarran nemeztközi repülőtéren letartóztatta a DefCon hackertalálkozóra érkező 22 éves Marcus Hutchinst, aki azzal szerzett magának világhírnevet, hogy a WannaCry vírusválság idején talált egy megoldást („kill switch”), melynek alkalmazásával bizonyos mértékig meg lehetett fékezni a malware-járványt. Hutchinst azzal gyanúsítják, hogy 2014-2015 között részt vett a talán legveszélyesebbnek tekinthető banki trójai vírus, a Kronos fejlesztésében és terjesztésében.

A férfi ügyvédje, Marcia Hofmann a hétfői meghallgatás után közölte, hogy minden eszközzel küzdeni fognak az alaptalan vádak ellen: „Marcus Hutchins egy kiváló fiatalember, egy hős” – mondta az ügyvéd.

A gyanúsítottat 30 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábra helyezték, szigorú feltételekkel: ügyvédje közelében kell tartózkodni Los Angelesben, de az országon belül utazhat, viszont nem hagyhatja el az USA-t. Egy korábbi bírósági határozat eltiltotta az internetképes eszközök használatától, ezt most feloldották, hogy tovább tudja végezni munkáját. Emellett azonban nyomkövetőt kell viselnie, bár ügyvédje szerint ez most már szükségtelen, így kezdeményezték ennek az előírásnak a törlését is.

A következő meghallgatásra október 17-én kerül sor, az első tárgyalás várható időpontja október 23., ám ez a dátum az ügy bonyolultsága miatt még változhat.

Az összesen hat vádpontból álló vádirat komoly bűncselekmények elkövetését tulajdonítja Hutchinsnak, és amennyiben mindegyikben bűnösnek mondják ki, akkor akár több évtizedes börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Azóta történt

Előzmények