(Frissítve) Az IBM másfél milliárdot fizet, hogy megszabaduljon a chipgyártástól

Egy hosszú tárgyalási folyamat végén az IBM beleegyezett, hogy 1,5 milliárd dollárt fizet a GlobalFoundriesnek, hogy azok átvegyék veszteséges chipgyártó üzletágukat – tudta meg belső forrásból a Bloomberg hírügynökség. A források szerint a megállapodást ma jelentik be hivatalosan.

Ahogy az IT café is beszámolt róla év elején, az IBM az igen nagy terhet jelentő félvezetőgyártás eladásáról már jó ideje tárgyalt a lehetséges vevőkkel, és a legesélyesebbnek már tavasszal is a GlobalFoundries látszott, ám akkor nem tudtak megállapodni, mivel az IBM sokallta az vevő által igényelt készpénz mennyiségét. A 2009-ben, az AMD akkori félvezetőgyártó tevékenységének kiszervezésével létrejött és 2010-ben a Chartered Semiconductor felvásárlásával kibővített GlobalFoundries a tavaszi hírek szerint nem is csak a teljes csomagot, azaz a gyártást, K+F tevékenységet és szabadalmakat szerette volna megvásárolni, hanem egyben az IBM fő lapkabeszállítója is akart lenni a jövőben. Akkor arról szóltak a tudósítók, hogy az IBM azonban a félvezetőgyártás eladása után is szeretné felügyelni a számára készülő chipek minőségét, valamint ha úgy adódik, legyen lehetősége felmondani az együttműködést, és a vállalat úgy gondolja, hogy a GlobalFoundries ezekben nem lenne megbízható partner.

Az egyezség különös feltételei azért alakultak így, mivel bár az IBM technológiája és gyártókapacitása több mint egy évtizeddel ezelőtti indulásukkor csúcsszintűnek számítottak, mára azonban már irdatlan mennyiségű befektetésre volna szükség a korszerűsítéshez. A megállapodás értelmében a vevő két amerikai gyárat venne át, összesen kb. ötezer alkalmazottal. A források szerint az IBM számára három év alatt kifizetendő összeget 200 milliónyi átadott részvény csökkenti, így a tiszta érték 1,2 milliárd dollár. Egyéb részleteket csak a hivatalos bejelentés után tudhatunk meg.

Frissítés: a források közlésének megfelelően az IBM kiadta a hivatalos közleményt is a GlobalFoundries és a cég közötti megállapodásról.

Ezek szerint a GlobalFoundries a korábbiakban említett feltételek mellett megszerzi az IBM teljes félvezetőgyártó üzletágát, beleértve a szellemi tulajdonjogokat, a szakembereket és a technológiákat. Emellett az arab befektetői háttérrel rendelkező cég vállalta, hogy a következő tíz évben ők szállítják az IBM szervereihez a processzorokat (22, 14, illetve 10 nm).

Az IBM közli azt is, hogy a gyártástól megszabadulva tovább folytatják a következő öt évben azt a kutatási programot, melyre nemrég három milliárd dollárt irányoztak elő – ebben együttműködnek a GlobalFoundrieszel is, pontosabban a kutatási eredményekhez hozzáférést adnak a vevőnek.

Azóta történt

  • Az Ebola ellen harcol az IBM is

    Sierra Leone térségének adatait gyűjtik össze a lakosoktól és a helyi erőktől egyaránt. A szuperszámítógépek összefüggéseket vizsgálnak, és kiemelik a potenciális gócpontokat. De ennél is többet várnak tőlük.

  • Az IBM és az Ericsson közösen fejlesztenek 5G-s antennatechnológiákat

    A cégek bejelentették, hogy közös kutatási programot indítanak az 5G-s fázisvezérelt antennatechnológiák terén, hogy a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb hálózati adatsebességek elérését tegyék lehetővé.

  • Régi vágású vagy úttörő online vásárló vagy?

    A vásárlói elvárásokat nem minden esetben elégíti ki a kereskedői gyakorlat, ezért a fogyasztói bizalom erősítése komoly potenciált jelent az internetes üzleteknek – derül ki az IBM tanulmányából.

Előzmények

  • Szerdától a Lenovóé az IBM x86-os szerver üzletága

    A Lenovo és az IBM ma bejelentették, hogy az IBM x86-os szerver üzletágának a Lenovo általi akvizíciója kielégíti az összes szabályozási feltételt, és a felek 2014. október 1-jén lezárják az ügyletet.

  • Az IBM bedobja a közösbe a Watsont

    Az IBM bejelentette, hogy elindítja felhőalapú Watson Analytics szolgáltatását, amely emberi nyelven kommunikál. Az alapfunkciókat ingyen kínálja majd a cég.

  • Okos technológiák a repülésben az IBM-től

    (X) Az IBM több mint ötven éve partnere a légi közlekedési ágazatnak: a legújabb informatikai megoldásokkal segíti a légitársaságokat szolgáltatásaik fejlesztésében.