Új központot nyit az IBM Magyarországon

Az IBM ma jelentette be, hogy az 1,7 milliárd dollárért felvásárlandó  Netezza üzleti elemzőcég megszerzése után a tevékenységi kör kibővítésének céljából három új elemzőközpontot nyitnak Európában, s ezek közül az egyik Budapesten lesz.

A három kutató- és fejlesztőközpont mindegyike meghatározott célterületet fed le. A zürichi olyan technológiákkal foglalkozik majd, melyek főként a kormányzatok számára lehetnek hasznosak: gazdasági folyamatok elemzésével, illetve az úgynevezett „Okos város” (Smarter Cities) projektek (a városok infrastruktúrájának digitális, informatikai alapra helyezése) kialakításával bízzák meg. A bécsi központban az energetikai hálózatokra fognak koncentrálni, ezek működésének, illetve az „Okos város” projekteknek az optimalizálásával foglalkoznak. A Budapesten létrehozandó centrumban a környezetbarát infrastruktúra feltételeinek, valamint a szállítás, a logisztika újabb módszereinek kidolgozása lesz a feladat, de fontos megjegyezni, hogy az ELTE bázisára építő magyar központ dolga lesz az is, hogy a vállalat számára olyan fiatal szakembereket toborozzon, akik az üzleti analitika, az alkalmazott matematika területén szeretnének dolgozni.Mindhárom központ megnyílik még az év vége előtt.

Az IBM közleménye szerint mindhárom központ része egy olyan globális elemzői hálózatnak, mely működésének célja, hogy a fent említett területeken a lehető legmagasabb színvonalú fejlett technológiákat tudják kínálni vállalkozó ügyfeleiknek, akik információkhoz szeretnének jutni. A közelmúltban, az elmúlt négy évben 23, a Netezzához hasonló profilú elemzőcéget vásárolt fel az IBM, ez összesen körülbelül 12 milliárd dolláros befektetést jelentett, így jelenleg nagyjából 6 ezer alkalmazottjuk dolgozik az üzleti analitika területén. Az IBM úgy becsüli, az üzleti elemzéseket és optimalizációs megoldásokat kínáló üzletáguk 2015-ig összesen 16 milliárd dolláros bevételt hoz majd a vállalat számára, s a várható dinamizmust az jelzi, hogy e területen az idei második gazdasági negyedévben 14 százalékos növekedést regisztráltak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények