Az oroszok már az amerikai spájzban vannak

Szinte borítékolható volt, hogy lesznek olyan körök, akiket (nemzetbiztonsági természetű) aggodalommal tölt el az, hogy orosz cégek szereznek tulajdont amerikai informatikai vállalkozásokban. Habár ilyen befektetésre már több példa is volt, legutóbb az egyik jól ismert szolgáltatás kapcsán fogalmazódtak kételyek, ugyanis idén tavasszal a világszerte ismert és széles körben (különösen Kelet-Európában) használt ICQ azonnali üzenetküldőt vette meg az amerikai AOL-tól az orosz Digital Sky Technologies 187 millió dollárért (pontosabban: egyelőre csak bejelentették, hogy a két cég megállapodott).

A megegyezés hírére azonban elindult egy ellenmozgás is, mivel a napokban amerikai bűnüldözési szervek bejelentették, hogy nem tartják elfogadhatónak a tranzakciót, ugyanis úgy vélik, ha egy ilyen szolgáltatást orosz szerverekről üzemeltetnek, akkor az fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Úgy vélik, hogy sok kiberbűnöző használja az ICQ-t, és ha ezek a szerverek nem az Egyesült Államok területén vagy egy baráti országban működnek, akkor a belbiztonsági szervek elveszítik a kontroll lehetőségét (az ICQ szerverei jelenleg Izraelben, az USA-val jó viszonyt ápoló országban vannak).

Az orosz szakértők reagáltak, de nem tartják relevánsnak a kifogást, mivel úgy gondolják, a szerverek földrajzi elhelyezkedése nem befolyásolja a kiberbűnözés elleni küzdelmet, de az amerikai biztonsági szakértők aggódnak amiatt, hogy az orosz kézben lévő szolgáltatást az üzemeltetők kihasználhatják a csatornán zajló kommunikáció monitorozására.

Azóta történt

Előzmények