Idén sem maradt ki a rendőrségi razzia a CeBIT-en

Minden jel szerint nem csak a modern kütyük és információtechnológiai vívmányok iránt érdeklődő keménymag, hanem a német hatóságok is visszatérő vendégei a hannoveri CeBIT-nek: a pavilonokat szerdán és csütörtökön újból megszállták a rendőrök és a vámosok, akik ezúttal is szabadalomsértő termékekre vadásztak. A helyi rendőrség közleménye szerint az összehangolt akcióban több mint száznyolcvan hivatásos személy vett részt.

A razzia a beszámoló szerint 51 céget érintett, ezek közül 24 kínai, 12 tajvani, 9 német, 3 hongkongi és egy-egy lengyel, holland és koreai székhelyű. A rendőrök 68 doboznyi bizonyítékként lefoglalt kütyüvel – elsősorban médialejátszókkal, mobiltelefonokkal, navigációs berendezésekkel –, reklámanyagokkal és egyéb dokumentumokkal távoztak a helyszínről, kilenc embert igazoltattak, egyet pedig előállítottak, amiért nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal.

Bár a rendőrség közleménye nem nevesít sem cégeket, sem pedig személyeket, az akció kapcsán világszerte hírbe hozott egyik vállalat a kínai Meizu, mely idén készül piacra dobni az Apple iPhone-jának ellenfeléül szánt M8-at. A Mobilarena helyszíni tudósítása szerint a cég standját rövid időre be is zárták, de a rendőröket nem az iPhone-rivális érdekelte, hanem a gyártó egyik médialejátszója.

„Az akciót a szabványtulajdonosok évről évre növekvő számú feljelentései miatt hajtottuk végre” – áll a rendőrségi közleményben. A kifogásolt termékek elsősorban MP3- és MP4-lejátszók, illetve ilyen funkciókkal is rendelkező készülékek, különféle kézi eszközök, de akad köztük DVD-lejátszó, sőt a hatóságok lefoglaltak írható CD-ket és DVD-ket is.

A német rendőrség nem most először látogatott ki ilyen céllal az informatikai kiállítás helyszínére, a hatalmas Hannoveri Vásárközpontba. A hatóságok tavaly egy valamivel kisebb horderejű akciót hajtottak végre ugyanitt, de ebből a szempontból a 2006-os berlini IFA (a CeBIT-hez hasonló, ám elsősorban szórakoztatóelektronikai termékekre fókuszáló rendezvény) is emlékezetes maradt, leginkább az amerikai SanDisk számára: akkor egy hasonló szabadalomsértési hercehurca miatt a cég összes kiállított médialejátszóját lefoglalták a rendőrök.

Azóta történt

  • Az idén novemberben lesz a Mobilshow-Infomarket

    A 2007-ben először összekapcsolt mobil- és internetkommunikációs kiállításokat most a karácsonyi szezon elé időzítik.

  • Kisebb lesz az idei CeBIT

    Ilyen kevés kiállító több mint egy évtizede nem volt a hannoveri IT-seregszemlén.

  • 1986. március 12.

    Az NSZK-beli Hannoverben megnyitja kapuit az első CeBIT (Centrum für Büro- und Informationstechnik), amely mára a világ legnagyobb informatikai szakkiállításává nőtte ki magát. Korábban a rendezvény a Hannoveri Vásár része volt, de az 1980-as évekre az iparág gyors fejlődésének köszönhetően túlnőtt annak keretein, ezért döntöttek a leválasztása mellett. Az első CeBIT 2142 kiállítójára 334 ezer látogató volt kíváncsi.