Több mint 500 kockázatos alkalmazást kellett törölni a Google Play Store-ból

Az érintett programokban olyan szoftverfejlesztői készletet használtak fel, mely alkalmas kémkedésre is.

Biztonsági kutatók több mint ötszáz olyan androidos alkalmazást találtak, melyek egy közösen használt szoftverelem miatt képesek lehetnek kémkedni a felhasználók után.

A felfedezésről a Lookout mobilbiztonsági cég munkatársai számoltak be hivatalos blogjukon, ahol leírták, hogy az érintett alkalmazásokat több mint százmillió alkalommal töltötték le a Google Play alkalmazásboltból. A biztonsági kockázatot az okozza, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztői a hirdetések menedzselésére egy Igexin nevű szoftverfejlesztői készletet (SDK) használtak fel.

A kínai eredetű Igexin trükközik, hogy megússza a rosszindulatú programok kiszűrését, melyet az áruházba való bekerülés engedélyezéséhez folytatnak le: kezdetben teljesen ártatlannak tűnik, ám amikor már letölthetővé válik az alkalmazás, a beépített modul felveszi a kapcsolatot egy Igexin-szerverrel, ahonnan pluginokat tölt le, majd beépíti őket az alkalmazásba, mely ezek segítségével  adatokat gyűjt.

Igexin
[+]

Ezt a funkcióját a kutatók akkor fedezték fel, amikor rutinvizsgálatot folytattak, és ennek keretében figyelték azokat az alkalmazásokat, amelyek olyan szerverekkel kommunikálnak, melyeknek „rossz a hírük”, vagyis előfordult már, hogy azok kártékony kódokat terjesztettek. Így jöttek rá, hogy egy Igexin SDK-t használó alkalmazás nagy méretű titkosított fájlokat tölt le – ez már eleve gyanús volt. Ezek után tovább vizsgálódtak, és rájöttek, hogy az Igexin SDK egyes verziói rendelkeznek ezzel a funkcionalitással.

A kutatók értesítették felfedezésükről a Google-t, akik ezek után vagy törölték az érintett alkalmazásokat az áruházból, vagy lecserélték őket egy frissített, biztonságos változatra. Ugyanakkor azok a felhasználók, akik még a kockázatos programot használják, még mindig veszélyben vannak, és csak abban lehet reménykedni, hogy letöltik a frissítéseket.

Előzmények