Így csökkentené az NVIDIA-függőségét a Meta

Sorra mutatják be az egyedi AI-chipeket a nagy tech cégek, mert csökkentenék az NVIDIA-val szembeni függőségüket. A Meta sem kivétel.

Bár az NVIDIA-nak rengeteg riválisa van már AI és AI-chipek terén, még mindig erősen domináns helyzetben van a cég. Emiatt nem meglepő, hogy a nagy tech vállalatok sorra állnak elő a saját AI-chipjeikkel, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenedjenek.

A Vision rendezvény alkalmából új AI-chipet hozott például az Intel, de a Google is mutatott be új verziós AI-chipeket.

Nem kivétel a Meta sem, amely már a következő-generációs, házon belül fejlesztett AI-chipjeiről beszélt. Mivel a Facebook, Instagram és WhatsApp AI-megoldásaihoz elképesztő számítási teljesítmény kell, ezért egyedi chipekkel válaszolnak, az Artemisről már lehetett hallani, hogy az NVIDIA-függőséget enyhítené, valamint az energiaköltségeket enyhítené.

Az új, TSMC gyártású, 5 nm-es, első generációhoz mérten háromszoros gyorsulást ígérő MTIA chip része annak az egyedi chipes törekvésnek, amely keretében nem csak chipeket és hardvert, de a szükséges szoftvert is megépítik, hogy az infrastruktúra hatékonyabb legyen. Az új megoldásokat adatközpontokba telepítik, hogy AI-termékeket szolgáljanak ki.

Persze azért elköltenek dollármilliárdokat NVIDIA és más AI-chipekre is, Zuckerberg korábban azt mondta, 350 ezer H100-as NVIDIA chipet vesznek, idén összesen 600 ezer lesz nekik ebből.

Előzmények