Így frissítsd a linuxos Windows-alrendszeredet

A Microsoft a törlés-újratelepítés párost javasolja, de lehetőség van helyben is frissíteni. Mindkét esetben ajánlott biztonsági mentést készíteni.

A héten megjelent Windows 10 Creators Update (CU) nem frissítette automatikusan a Windows linuxos alrendszerét. A tavalyi nagy frissítőcsomag (Anniversary Update) egyik nagy dobása volt a Bash érkezése, ez a gyakorlatban az Ubuntu 14.04 támogatását jelentette.

A CU alapvetően nem változtatott ezen, azonban a felhasználóknak lehetőségük van manuálisan letölteni az Ubuntu 16.04 támogatással bíró csomagot. A Microsoft erre kétféle módszert kínál, az ajánlott szerint le kell törölni, majd újra telepíteni az alrendszert, de lehet frissíteni is.

Aki eddig nem tette volna meg, annak először a fejlesztői módot kell bekapcsolnia a rendszerben, ehhez legegyszerűbben a Windows gombot követően a developer mode (magyar W10 esetén fejlesztői funkciók) begépelésével hozható elő a beállítás.

Ezt követően a vezérlőpult programok menüpontjában a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása almenüben kell engedélyezni a Linuxos Windows-alrendszert, majd újraindítani a gépet.

Azok, akik már jelenleg is Ubuntut használnak, biztonsági mentést követően a javasolt megoldás a törlés és újratelepítés:

lxrun /uninstall /full /y
lxrun /install

Szintén érdemes mentést készíteni a jelenlegi állapotokról azoknak, akik inkább a frissítést választják, nekik a következő parancs fogja naprakésszé tenni alrendszerüket:

sudo do-release-upgrade

Az elmúlt hónapokban a Microsoft programozói a Canonical fejlesztőivel együttműködve több száz beavatkozást végeztek, például az SCI (Linux System Call Interface) kompatibilitás terén, így már üzemszerűen működnek többek között az apt, sed, grep, top, ssh parancsok. A részletes lista Rich Turner blogposztján olvasható.

Előzmények