India hardverben is erősít

Eddig úgy állt a helyzet, hogy aki az ázsiai szoftvergyártás legerősebb bástyájáról beszélt, az Indiára gondolt, aki viszont a hardvergyártás fellegvárait említette, az Japánra, Koreára, Tajvanra és Kínára célzott. Tavaly például mindössze 1,25 milliárd dollár értékben exportáltak high-tech eszközöket indiai cégek, míg az ország szoftverkivitele 15 milliárd dollárt hozott az ottani exportőröknek. Mindez azonban radikálisan megváltozott az idén, köszönhetően részben a jól fejlődő indiai gazdaság fogyasztói által támasztott keresletnek, részben az eszközöket és alkatrészeiket sújtó közterhek csökkenésének. Míg tavaly a PC-k, a mobiltelefonok és a szerverek eladásának értéke 19 százalékos növekedéssel 5 milliárd dollárra emelkedett, addig az ágazat forgalma 2010-ig elérheti a 62 milliárd dollárt, amelyből 25 milliárdot az export hozhat az indai hardvergyártás konyhájára – idézi az Ernst & Young és a Manufacturers' Association for Information Technology (MAIT) jelentését a Business Week.

A robbanásszerű fejlődés legfőbb elindítója az volt, hogy januárban 20 százalékról nullára csökkentették az elektronikai alkatrészek közterheit, továbbá a korábbi felére, 19 százalékra a végtermékeket terhelő adókat. "Ezek a lépések erős lökést adnak a helyi fogyasztásnak" – hangsúlyozza Vinnie Mehta, a MAIT vezére. További ösztönző az indiai kormány folytatódó e-társadalom-építési projektje, amelyben hárommilliárd dollárt költenek az állami bürokrácia komputerizálására, kezdve a nyugdíjalapok behálózásától az állami tulajdonú bankokén át az adóhivatalok és a vezetői engedélyeket kiadó bűrók bekapcsolásáig. Mindezek nyomán egy átlagos komputer ára Indiában 500 dollárra esett az 1997-es 1100-ról és tavaly hárommillió PC kelt el, ami 50 százalékos növekedés 2002-höz képest, állítja a MAIT, amely 2004-re további 50 százalékos ugrást vár. Jellemző, hogy az év elején alapított HCL Infosystems Ltd. néhány hónap alatt 25 ezer darabot tudott eladni 300 dolláros Linux-alapú komputereiből. A nagy multik közül a HP helyben gyártja Indiába szánt gépeit – tavaly 75 százalékos emelkedéssel 261 ezret adott el –, és bővíteni szándékozik Bangalore-ban lévő gyárát. Az IBM pondicherryi üzemében évi 169 ezer PC-t állít elő.

A számítógépgyártók mellett megjelentek a perifériákkal foglalkozó cégek is. A koreai Samsung például az idén 20 százalékkal, 1,8 millióra akarja növelni a PC-monitorok gyártását Indiában, a madrasi TVS Electonics pedig negyven százalékkal növelné tápegységei forgalmát, amihez 800 embert vett fel. A szingapúri Kobian Pte. Ltd. két éve nyitott alaplap- és grafikuskártya-üzemet Bombayben, a Magyarországon is ismert Flextonics pedig tévékhez való set-top boxokat és mobiltelefon-alkatrészeket gyártó kapacitásait bővítette Indiában.

Szakértők szerint az indiai hardvergyártás ugyan továbbra sem lesz olyan jelentős, mint az ottani szoftveripar, ám ha az ország tovább kívánja növelni súlyát a világ informatikai iparában, akkor ezen a téren is erősnek kell lennie. Egyelőre senki sem számít arra, hogy az indiai hardveripar jelentős exportőrré válik. Ennek egyik oka, hogy egyelőre nem épültek ki olyan nagy kapacitások, amelyeket a nemzetközi multik szükségesnek tartanának az export célú termeléshez. További probléma a logisztikai háttér gyengesége: például a rossz indiai utakon nehéz megoldani a viszonylag kényes alkatrészek biztonságos szállítását.

Előzmények