India olyat rúgott a laptopok piacába, ami az Apple-nek is fájhat

Engedélykötelessé tette a laptopok, tabletek és PC-k importját India – 3 hónapot biztosítanak a felkészülésre, az intézkedés sok cégnek fájhat, köztük az Apple-nek is.

India még a múlt hét végén tette engedélykötelessé a laptopok, táblagépek és PC-k importját, azzal a céllal, hogy fokozza a helyi gyártást. India számára az egyik fő cél, hogy meghatározó hatalommá váljon a gyártás (és lehetőleg a chipek, tech) terén.

Eddig Indiában a cégek szabadon importálhattak laptopokat, de az új törvények miatt külön engedélyre lesz ehhez szükség, hasonlóan a 2020-as tévéimportos korlátozásokhoz. Elemzők szerint ez sok cégnek fájhat, az Apple-nek, a Dellnek és a Samsungnak is. Emellett az Acer, az LG, a Lenovo és a HP is erősen érintett.

Szakértők szerint minden új modellre igen sokat kell majd várni az országban, de a Make in India stratégia keretében nagy figyelmet fordítanak a helyi gyártás ösztönzésére, az import visszafogására. Április és június között az említett termékekből 19,7 milliárd dollárnyit importált az ország, ami 6,25 százalékos éves emelkedés. A Counterpoint szerint az ország PC-s piaca 8 milliárd dolláros lehet éves szinten, ennek kétharmada import.

India több kedvezményprogrammal bátorítja a helyi befektetéseket, a chipgyártást és a hardvergyártást is. A globális elektronikai ellátási láncban szeretnének kiemelt szereplővé előlépni, az importfüggőséget felszámolni. 2026-ra az éves gyártásukat 300 milliárd dollárosra növelnék.

Az érem másik oldalán ott van, hogy a Kínából érkező készleteket is visszafognák, állítólag ezekkel kapcsolatban biztonsági aggályaik vannak, de a kereskedelmi egyensúlyon is változtatnának. Az engedélyek révén csak megbízható partnerektől lehet majd hardvert szerezni.

Az intézkedés bevezetéséig egyébként 3 hónap türelmi időt adtak, miután minden irányból nagy felháborodást váltott ki.

Azóta történt

Előzmények