Indul a NETREKÉSZ Program


Kóka János

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter 2007. október 16-án meghirdette több mint fél milliárd forint értékben a NETREKÉSZ Programot. A piaci és kormányzati együttműködéssel életre hívott program a tervek szerint összefogja majd azokat a kezdeményezéseket, amelyek a tudásalapú társadalom megvalósításában játszanak hatékony szerepet. A program minden egyes piaci forintja mellé a gazdasági tárca egy másik forintot tesz a közös cél, az internethasználat terjedésének legfőbb gátja, a motivációhiány leküzdése érdekében. A kormányzat 255 millió forintjából a sikerrel kecsegtető civil programokra pályázhatnak a szervezetek, míg a piac 255 millió forintját a motiváció leküzdésében hatékony közös kampányra fordítják a gazdaság szereplői.

A felmérések szerint Magyarország felnőtt lakosságának 57 százaléka, azaz minden második felnőtt digitálisan írástudatlan. Hiába a sok jó tartalom, hiába az állami erőfeszítés az elektronikus közigazgatás terjesztésére, ha a potenciális felhasználók elutasítják azok használatát – mondta el Kóka János. A kormányzatnak ott kell beavatkoznia, ahol a piac önmagában nem garantálja az elmaradott területek széles sávú internettel történő ellátását, tette hozzá a szakminiszter.

A tárca továbbra is várja a tudás alapú társadalom kialakításában érdekelt cégek csatlakozását a www.gkm.gov.hu/netrekesz aloldalon.

Azóta történt

Előzmények