Van, akit a kriptopénz ment meg az inflációtól

Argentínában és Törökországban is sokan választják a kriptopénzt az emelkedő árakra és a gyengülő helyi fizetőeszközre válaszul.

Bár az utóbbi idők hatósági tervei alapján már nem valószínű, hogy a kriptopénzekből valaha is globális szintű alternatíva lesz a jelenlegi fizetőeszközökre és pénzügyi rendszerekre (abban a formában biztosan nem, amit anno sokan reméltek); de vannak olyan régiók, ahol már most mentőöv lehet a kriptopénz egyesek számára.

Argentína és Törökország lakossága például folyamatosan emelkedő árakkal és gyengülő helyi fizetőeszközzel küzd, sok ember pedig a kriptopénzekben keresi a menedéket a helyzet elől. Ebben a két országban birtokolnak ilyesmit a legnagyobb arányban az emberek: 23,5 és 27,1 százalékban (a globális átlag becsült aránya 11,9 százalék a GWI szerint).

A szakértők szerint ennek oka egyértelműen az infláció és a gyenge helyi pénz, az infláció ebben a két országban márciusban 104 és 50,51 százalékos volt. A líra és a peso egyaránt történelmi mélypontokon vannak.

A jelentések szerint a legtöbben egyébként stablecoint igyekeznek választani, mint a USD Coin vagy a Tether (ezek 1:1 arányban hagyományos valutához vannak kötve, például az amerikai dollárhoz).

Elemzők szerint alapvetően ott a nagyobb a kriptopénzek népszerűsége, ahol gazdasági, pénzügyi és politikai instabilitás figyelhető meg.

Azóta történt

Előzmények