Ingyenfuvarral támad a budapesti Uber

Az óriási lendülettel terjeszkedő Uber tavaly Budapestre is megérkezett. A taxisok nem nézték jó szemmel, a minisztérium sortüzet nyitott rájuk, mégis sikeresek lettek. Az elmúlt hónapokban többezren töltötték le az alkalmazást a fővárosban, tízezernél is több utat tettek már meg az alkalmi sofőrök.

Hirdetés

Az Uber jelenléte világszerte erős érzelmeket vált ki a lakosságból és a személyszállítással foglalkozó szolgáltatókból egyaránt. Budapesten féláron szállítják az embereket a fővárosi taxisokhoz képest, ezzel kapcsolatban azonban merülnek fel aggályok. Az Uber ugyanis arra épít, hogy ő maga nem foglalkozik személyszállítással, csak a keresletet és a kínálatot köti össze, illetve segíti a legrövidebb út megtalálását, illetve a fizetés lebonyolítását.

Bár sok országban betiltották a működésüket leginkább arra hivatkozva, hogy a sofőrök nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel és biztosításokkal, illetve az autók sem esnek át a megfelelő vizsgálatokon és rendszeres ellenőrzéseken, Budapesten óriási rá a kereslet. Igaz, nálunk nem is voltak erőszakos esetek. A régió leggyorsabb növekedési ütemét itt mérték, ezért a hétvégét az ingyenutaknak szenteli a vállalat.

Minden felhasználó maximum 10 darab ingyenes utazást vehet igénybe 2015. március 20. péntek reggel nyolc óra és március 22. vasárnap éjfél között, amennyiben az indulási és az érkezési pont is Budapest közigazgatási határán belül marad, illetve a menetdíj nem lépi át a háromezer forintot. Sőt, akár ennél többször is utazhatnak ingyen azok, akik a promóciós kódjukkal „beszerveznek másokat”.

Az akció időzítése remek, a hónap harmadik hétvégéjére sokan már nem szívesen költenek taxira, illetve pont tegnap írtuk meg, hogy Párizsban január óta illegális a szolgáltatás, a héten 30 fegyveres rendőr szállta meg a francia irodát. Nem csak negatív hírek érkeznek azonban, jelenleg 55 ország 290 városában működnek legálisan, ahol pedig nem engedik a személyszállítást (például Barcelonában), ott mással próbálkoznak. Szükség is van a kreativitásra, az Uber vezetője 50 ezer új munkahelyet ígért Európának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények