Gyorsabb Atom processzor az Inteltől

Atom-logóTegnap a pekingi Intel Developer Forum rendezvényen a chipgyártó bejelentette éppen egy évvel korábban bemutatott Atom processzorcsaládjának két újabb, MID eszközökbe – azaz jellemzően tenyérnyi méretű, internetezésre alkalmas miniszámítógépekbe – szánt tagját. Az új chipek specifikációi már korábban nyilvánosságra kerültek, ezért a születésnapi termékbevezetés nem szolgált meglepetéssel.

Az új Atom Z550 processzor egyetlen újdonsága a magasabb órajel: a CPU 2 GHz-en üzemel, miközben a Z sorozat korábbi tagjaihoz hasonlóan 533 MHz-es rendszerbuszt használ, 512 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, fogyasztása pedig 2,4 watt. A másik chip, a legfeljebb 2 wattot fogyasztó Z515 1,2 GHz-en működik, de támogatja az órajel terheléstől függő dinamikus szabályozását. Mindkét új processzor képes két programszál párhuzamos végrehajtására (Hyper-Threading).

A pekingi IDF-en Anand Chandrasekher, az Intel ultrahordozható eszközökért felelős üzletágának vezetője elmondta azt is, hogy a Microsoft következő operációs rendszerének, a Windows 7-nek két verziója, a Starter és a Basic futni fog az Atom platformon is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Intel-Novell megállapodás köttetett a Moblin támogatására

    A nyílt forrású rendszer mögé beállt a világ két vezető gyártója és fejlesztője.

  • Nem kell átnevezni a netbookokat

    Vége a védjegyvitának, maradhat az elnevezés. Az ARM-tábor mégis új névvel igyekszik kifejezésre juttatni az egyedi identitását.

  • Atommal okosítaná a tévéket az Intel

    Új processzort mutatott be a vállalat, amely most Flash platformon képzeli el az otthoni szórakoztatás megreformálását.

  • 1989. április 10.

    A chicagói Comdex kiállításon az Intel bejelentette következő generációs mikroprocesszorát, az Intel 80486-ot, más néven az i486DX-et. A 25 MHz-es mag- és buszsebességű új chip elődjétől, a 80386-ostól tokozásában is különbözött, de fő újdonsága az volt, hogy integrálták az aritmetikai koprocesszort a lapkára. Több változatban is gyártották, kezdetben az ára 900 dollár volt.

Előzmények