Intel: előzés a flashpiacon

A világ legnagyobb félvezetőgyártója flashlapkapiaci negyedik helyét a dobogós másodikra cserélte a harmadik negyedévben – derül ki az iSuppli piackutató által a héten közzétett jelentésből. A hosszú időn át vezető Intel egy tavalyi, rosszul időzített áremelésnek köszönhetően kezdett visszaesni a toplistán, de a felelős vezetők cseréjét követően ismét javított pozícióján.

A Samsung és a Toshiba ún. NAND flashmemóriákat gyárt, melyeket elsősorban adatok tárolására használják olyan mobil eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák. Az Intel és a Spansion által készített NOR chipekkel – melyek gyakrabban programokat tárolnak – mobiltelefonokban találkozhatunk. A két típus között azonban lehetséges az átjárás: a Spansion olyan NOR lapkák piacra dobását tervezi, melyek együttműködnek a NAND rendszerekkel, míg a Samsung ennek fordítottján dolgozik. A NAND-piac jelenleg jóval gyorsabban nő.

A harmadik negyedéves listát továbbra is a Samsung vezeti, a dél-koreai óriásvállalat 990 millió dollár értékben forgalmazott flashmemórialapkákat – ez 3,3 százalékkal több, mint az előző negyedévben. Az Intel eladásai a második negyedévhez képest 8,9 százalékkal, 639 millió dollárig emelkedtek. Az iSuppli értékelése szerint az Intel előzéséhez a lendületet az idén bevezetett agresszív marketing- és árazási stratégia adta.

A harmadik helyen a Toshiba áll 582 millió dolláros forgalommal, míg a negyedik helyre csúszott vissza az Advanced Micro Devices és a Fujitsu vegyesvállalata, a Spansion. Az amerikai-japán közös vállalkozás forgalma 20,1 százalékkal, 538 millió dollárra csökkent.

A harmadik negyedév egyben az első negatív negyed 2003 eleje óta: az erős árverseny miatt a piac összértéke 4 százalékkal, 4,2 milliárd dollárra esett vissza.

Azóta történt

Előzmények