Gigaberuházással fejleszti gyárait az Intel

Az Intel 6–8 milliárd dollár közötti összeget fordít egyesült államokbeli félvezetőgyárai korszerűsítésére – jelentette be a chipgyártó tegnap. A beruházás részeként összesen négy fabot készítenek fel a 22 nanométeres csíkszélességű gyártásra, illetve D1X néven egy új technológiai tesztüzemet is felépítenek az Oregon állambeli Hillsboróban található telepen. A korszerűsítésre kijelölt chipgyárak közül kettő ugyancsak itt található, kettő pedig az arizonai Chandlerben.

A vállalat közleménye és a bejelentésről nyilatkozó szakértők egyaránt kiemelik, hogy a jelentős beruházás az amerikai gazdaság iránti erős elkötelezettségről tesz bizonyságot. A két állam, ahol a fejlesztések megvalósulnak, a válság által leginkább sújtott régiók közé tartozik az USA-ban, Oregonban a munkanélküliségi ráta jóval magasabb az országos átlagnál, 10,6 százalékos. Az Intel ebben az államban a legnagyobb magánfoglalkoztató, körülbelül 15 ezer dolgozónak ad munkát a hillsboroi campusán.

Bár a gigaberuházás nem fogja a két államot egy csapásra kihúzni a csávából, elemzők szerint a nagyvállalat lépése példa lehet más cégek számára is. Az építkezés és a korszerűsítés közvetlenül 6-8000 munkahelyet teremt, míg az új, gyártástechnológiai kutatásra szakosodott gyár közel ezer magasan képzett szakembernek teremt majd munkalehetőséget, amikor 2013-tól fokozatosan üzembe állítják.

A D1X látványterve: kutatói bázis
A D1X látványterve: kutatói bázis

Az új, D1X névre keresztelt tesztüzem felépítésének költségét 4 milliárd dollárra tehető. Azt, hogy ebben milyen technológiával folyik majd 2013-tól a gyártás, az Intel egyelőre nem árulta el. Nem kizárt, hogy itt már 450 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket megmunkáló gépsor áll majd üzembe – aminek köszönhetően a gyártási költségek 30-40 százalékkal alacsonyabbak lehetnek a maiaknál –, de egyelőre az ehhez szükséges berendezések még nincsenek piacon.

A korszerűsítésre kijelölt négy gyárat a 22 nanométeres csíkszélességű gyártásra készítik fel, ennek bevezetése jövőre esedékes. (A gyártás csíkszélessége hagyományosan az adott technológiával előállított memóriacellák közti távolság fele mikro- vagy nanométerben kifejezve.) A vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy elkészítette a világ első, 22 nanométeren gyártott működő chipjét, egy logikát és SRAM memóriát egyaránt tartalmazó áramkört. Sorozatgyártásban elsőként az integrált grafikus magot tartalmazó Sandy Bridge processzor utódja, az Ivy Bridge készül majd e technológiával – közölték.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Másnak is gyárt chipeket az Intel

    Elemzők szerint a mostani megállapodás csak a kezdet, és cég a szerződéses gyártók babérjaira tör.

  • Felpörgött a chipbiznisz

    Az idén először az iparág forgalma meghaladja majd a 300 milliárd dollárt. Az Intel változatlanul első, de gyorsan kapaszkodik a Samsung.

Előzmények