A túl sok internet magas vérnyomáshoz vezet?

A detroiti Henry Ford kórház kutatói friss jelentésükben azt állítják, hogy összefüggést találtak az extrém internethasználat, illetve a kamaszkori magas vérnyomás között. Vizsgálataik szerint azok a fiatalok, akik hetente több mint 14 órát interneteznek, nagy eséllyel magas vérnyomástól szenvednek – legalábbis az általuk megvizsgált 136 extrém felhasználó (átlagosan 25 óra hetenként) közül 26-nál tapasztaltak ilyet.

Úgy találták, az extrém felhasználók inkább fiúk: a netezők 43 százaléka tölt 15 órát az interneten hetente – a lányoknál ez az adat 39 százalék.

A kutatás vezetője más vizsgálatokra hivatkozva azt is kijelentette, hogy nemcsak a magas vérnyomásért, hanem egyéb egészségügyi kockázatokkal is járhat a mértéktelen netezés: függőséghez vezethet, szorongás, depresszió, elhízás, illetve szociális elszigetelődés is felléphet. Egy érdekes adat: az extrém felhasználók 43 százaléka elhízott, míg a kevesebbet netezőknél ez az arány 26 százalék.

Épp ezért a kutatók a mértékletességre hívják fel mind a kamaszok, mind a szülők figyelmét, és azt javasolják, hogy napi két óránál többet ne üljenek a gép előtt.

Azóta történt

  • Az internet nem szétválasztja, hanem összeköti a családtagokat

    A telekommunikáció a felnőtt magyar internetezők 85 százalékának családi életében meghatározó szerepet tölt be – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” című friss kutatásából.

  • Zárjuk be az internetet!

    Az nem meglepő, hogy Donald Trump a szigorítások híve minden téren, de legújabb kijelentése különösképp idegborzolóra sikeredett.

Előzmények