Augusztusban csatlakozik az ötmillárdodik eszköz az internethez

Az IMS Research piacelemző adata önmagában is megrázó, ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy előrejelzésük szerint a következő tíz évben ez a szám megnégyszereződik, akkor valóban elakadhat a lélegzet.

Elsőre úgy tűnne, hogy a drasztikus növekedés oka a mobil eszközök terjedése, és ez igaz is, egy bizonyos mértékben. A felmérést végző cég szerint azonban az exponenciálisnak tekinthető emelkedést nem ezek az eszközök generálják, hanem egyéb, az átlagember számára láthatatlan technológiai változások: a hálózatok fejlesztése egyre több számítógépet követel, a fejlett országok infrastruktúrája mindinkább áttér a számítógépes irányításra (nagy nemzeti rendszerek, energiahálózatok stb.), a nyugati világban a különféle fenyegetettség-érzések miatt egyre bővülnek a megfigyelő rendszerek (hazai példa Budapesten az aluljárók kamerázásának friss bevezetése), emellett szinte mindenhol egyre inkább számítógépvezérelt rendszerek jönnek létre, például a parkolási cégeknél, hogy csak egyet említsünk.

Az arányokat érzékletendő érdemes megjegyezni, hogy a rendszeresen (ez kb. azt jelenti, hogy gyakorlatilag folyamatosan) az internethez csatlakozó számítógépek (mondjuk így: PC-k) száma nagyjából egymilliárd, de nehéz számokat mondani, mivel – válság ide vagy oda – ez a szám folyamatosan növekszik. Ugyanakkor az is fontos, hogy a cég felmérése szerint netes felhasználás motorjai nem a PC-k és a mobil számítógépek, hanem a felfutóban lévő okostelefonok, a táblagépek, a e-könyv-olvasók, a digitális kamerák stb., tehát azok a célhardverek, melyek egyébként netkapcsolattal is rendelkeznek.

A trendek elemzése alapján az elemző cég úgy véli, hogy 10 éven belül hatmilliárd netkapcsolatra alkalmas mobiltelefonnal kell számolni, a digitális, szintén netre kapcsolható tévék aránya is megemelkedik, 2020-ra 2,5 milliárd ilyen készülék működhet, és emellett csak hozzávetőleg jegyzik meg, hogy netes elérhetőséggel rendelkező autók aránya is folyamatosan növekedni fog. De – ha a számokat tekintjük – az IMS a növekedés igazi motorjának a hétköznapi ember számára kevéssé látható ipari innovációt tartja, a gazdaság erőteljes fejlődését, mely az internet segítségével történik meg, és olyan területeken is a behálózottság felé lép, ahol ma még alig.

Azóta történt

Előzmények