Invitel: megtörtént a tulajdonosváltás

Az Invitel a hét elején bejelentette, hogy a tervezett menetrendnek megfelelően a vállalat többségi tulajdonrészét biztosító teljes részvénypakett a Mid Europa magántőke-társaság kezébe került. A 64,6 százalékos tulajdont biztosító csomagot a TDC 10,8 millió dollárért adta el egy komplex, többlépcsős tranzakció keretében. A pakk felét a dán távközlési társaság november 2-án adta át a Mid Europának, majd a piaci szabályozó hatóságok múlt heti jóváhagyását követően hétfőn a részvénycsomag fennmaradó 50 százaléka is a Mid Europa tulajdonába került.

Az ügylet értéke jóval meghaladja a részvényfelvásárlásét. Egyrészt: a TDC eladta a Mid Europának legalább 34,1 millió euró értékű adósságállományát, másrészt a Mid Europa egy leányvállalatán keresztül ajánlatot tett az egyik Invitel-tagvállalat, a HTCC HoldCo I. B. V. által kibocsátott 125 millió euró értékű kötvénycsomag felvásárlására is. Így a Mid Europa összesen legalább 166 millió eurót szánt a tranzakcióra.

A tranzakció különlegessége, hogy a magántőke-társaság nem először szerez tulajdonrészt az Invitelben. 2003-ban a GMT Communications Partnersszel közösen vásárolta meg a Vivenditől a magyar távközlési vállalat 100 százalékát, melyet aztán 2007-ben eladtak a HTCC-nek.

A részvényadásvétel sikeres befejezésével az Invitel igazgatótanácsában a TDC képviselőinek (Morten Bull Nielsen és Henrik Scheinemann) helyét az új részvényes képviseletében Thierry Baudon és Michael Krammer vette át – közölték.

Azóta történt

Előzmények