Európában végleg kifogytunk az IPv4-es címekből

Persze csak az új címek futottak ki, az átállás vontatottsága miatt a régiekkel való kereskedés élénk.

Az amszterdami RIPE Network Coordination Centre (RIPE NCC), mely Európában, a Közel-Keleten, valamint egyes közép-ázsiai régiókban összesen 76 országban felel az IP-címkiosztásáért, tegnap bejelentette, hogy a maradék új IPv4-es címeik is elfogytak.

A hír nem különösebben meglepő, talán annyiban, hogy szakértők korábban még hamarabbra várták ezt.

És bár már jó ideje nyomás alatt állnak a szolgáltatók és szervezetek, hogy térjenek át az IPv6-os címzésre, a teljes átállás még nem történt meg, sőt a jövőben is számítani lehet IPv4 újraosztásra, mivel a megszűnő szervezetek „visszaszolgáltatják” a számukra kiosztott IPv4-es címeket, ezeket újra fel lehet használni. A RIPE NCC közölte, hogy évente várhatóan néhány százezer lesz ilyen cím, ezeket várólistára teszik – egyébként egy évben több millió címigényt szolgálnak ki, így a „second hand” csak töredéknek számít.

Várólista

Ugyanakkor az IPv6-ra való átállás nem halad a kellő mértékben – írják a közleményben –, mivel sok operátor a váltás megkövetelte komplex munka és a költségek miatt addig húzza a változtatást, ameddig csak lehet. Sőt virágzik az IPv4-es címekkel zajló kereskedés is – darabonként 10-30 euró az áruk –, és ez globálisan több százmillió dolláros piacot jelent napjainkban.

Előzmények