Irdatlan tempó a kínai internetpiacon

Viszonylag fejletlen, de az óriási népesség miatt hatalmas lehetőségeket rejt magában a kínai internetpiac, amit mi sem jelez jobban, mint hogy felvásárlási harcok kezdődtek a legnagyobb szolgáltatók között. A cégegyesítések legfőbb akadálya a több vállalkozásban is jelen lévő állami tulajdon, illetve az azt kézben tartó kommunista kormányzat.

Kínában eddig csak az online, illetve a hagyományos videojátékok világában kellett olyan feladatokat megoldaniuk a játékosoknak, amelyekben hol harcolniuk, hol kooperálniuk kellett versenytársaikkal annak érdekében, hogy fenntartsák virtuális fajukat. Az idei év azonban elhozta a valóságos harcok korszakát: az emlegetett típusú online-videojátékokat is kínáló Shanda Interactive Entertainment, az ország vezető internetes cége bejelentette, hogy 230 millió dollárért 19,5 százalékos részesedést szerzett a Sina.com-ban, az ország legnagyobb webportáljában. A Shanda szóvivője közölte, hogy ellenőrzést akarnak szerezni új résztulajdonuk felett, ami igencsak agresszív kijelentésnek hat egy olyan környezetben, ahol eddig kesztyűs kézzel bántak egymással a hazai vállalkozások. A Sina.com sem maradt azonban adós a válasszal: bevetett egy úgynevezett méregpirulát, azaz hozott egy olyan szabályt, amely szerint kibocsáthat annyi új részvényt, amennyinek a segítségével meghiúsíthat bármilyen ellenséges felvásárlási kísérletet.

Ezek a fejlemények jelzik a kínai internetgazdaság fejlődésének irdatlan tempóját – derül ki a The Economist cikkéből. Az országban 2004-ben 94 millió internetfelhasználót tartottak nyilván, amely jelentős növekedés a 2003-as 80 millióhoz képest. Ugyanakkor ez a szám mindössze az ottani lakkosság hét százalékát fedi, és szakértők úgy becslik, hogy a kínai internetezők tábora öt éven belül meghaladhatja az Egyesült Államokban regisztrált felhasználók 185 milliós számát.

A kínai kormány bátorítani, illetve blokkolni tud bizonyos cégátalakításokat, -felvásárlásokat. Meg tudták például akadályozni, hogy a hongkongi milliárdos, Li Ka-shing megvegye a Tom On­line internetes vállalkozást. Úgyhogy nagyon úgy néz ki: az új kínai kapitalista világ játszmáiban még mindig a kormányzat kezében vannak az aduk.

A Sina tulajdonképpen egy keresőt ajánló site, amelyet érzékenyen érintett, hogy a kormány betiltotta hirdetései egy részét. A megingott anyagi helyzetet kihasználva lépett a Shanda, amely úgy látja: a két vállalkozás egyesítésével egy többféle szolgáltatást nyújtó cég jöhet létre, amelynek piaci kapitalizációja elérheti a 3,9 milliárd dollárt, 2005-ös árbevétele pedig a 470 milliót. Mindennek az tehet keresztbe, ha egy erős külföldi játékos is belép a piacra. Az eBay aukciós site például helyi megfelelője, az EachNet 2003-as felvásárlásával megtette az első lépést, és a Yahoo, amely megszerezte a 3621 Networks helyi keresősite-ot, egyértelműen azt tervezi, hogy bekebelezi az egyik jelentős kínai internetes céget.

A dolog persze a nagy kínai síkságon nem olyan egyszerű, mint más "flaszteren". A Shanda és a Sina kivételt képez, amennyiben e két vállalkozást jegyzik az amerikai Nasdaqon is, ám ezt a többiekről nem lehet elmondani. A legsikeresebb féltucatnyi kínai internetes cégeket magánvállalkozók alapították és tartják kezükben, úgyhogy velük kell tárgyalni, ám a többiekben vagy többségi állami tulajdon van, vagy egy tőzsdén nem jegyzett vállalat kezében vannak. A Sina tehát kivétel, hiszen – szemben a Shandával, illetve olyan portálokkal, mint a Sohu.com vagy a Netease, amelyek döntően tulajdonosuk birtokában vannak – szórt részvényesi szerkezet jellemzi, s ezért jó célpont egy ellenséges felvásárláshoz. A többség állami kézben lévő részvényeit lassan bocsátják áruba, így ezek megszerzése nem könnyű feladat.

És akkor még ott van az az "apróság", hogy a kínai kommunista kormány nem feltétlenül nézi jó szemmel az internet-hozzáférés szabadabbá válását. A vezetés igen érzékeny arra, hogy kik tartják kezükben az online médiát, és mint a szabályozó hatóság irányítójának, illetve szimpla cenzornak igen erős befolyása van a piac alakulására.

Azóta történt

Előzmények