Ismerje meg a Facebook félnótás időjósát!

Poncho, az időjós macska mosolyt csal az arcunkra, ha esik, ha fúj – legalábbis az ígéret szerint. Horoszkópot, recepteket és moziajánlót is mond.

Bemutatkoztak az első globálisan elérhető chatbotok, melyek a Messenger platformon keresztül, különböző szolgáltatásokhoz rendelve működnek, hivatalosan a közösségi oldal felhasználóinak kegyeit lesve. A kedden kezdődött F8 fejlesztői konferencián Mark Zuckerberg azt mondta, ezek a mesterséges intelligenciával felvértezett gépi beszélgetőpartnerek megváltoztatják az internetezési szokásainkat. Egyelőre annyit sikerült elérniük, hogy nagyon nevetünk.


Galériánkban megnézheti, mire képesek a chatbotok! [+]

A botlist.co oldalon gyűjtött, platformonként és kategóriánként listázható botok közül elsőként a CNN megoldását és az időjós macskát, Ponchót tettük próbára. Előbbiről elég annyit tudni, hogy napi rendszerességgel küldi a fontosabb híreket, illetve címszavak alapján kérdezni is lehet, ekkor kiválaszt egy-egy releváns tartalmat, amit a CNN oldalán tekinthetünk meg jelenleg. Semmi olyat nem tudott felmutatni a CNN botja, ami miatt érdemes lenne próbálkozni. Egy jól konfigurált RSS, vagy e-mailes feliratkozás adott hírekre sokkal kevesebb gonddal jár, mint a Messengerben bajlódni. Talán a macska érdekesebb.

Poncho azért keltette fel az érdeklődésemet, mert részlegesen ugyan (az USA egyes államaiban), de már 2013 tavaszán útnak eresztették tesztelés céljából. Azt gondoltam, három év elég volt ahhoz, hogy jól szórakozzunk, hiszen a hőmérséklet, csapadék és a felhők mennyisége mellett azt ígéri, hogy recepteket, filmajánlót és még horoszkópot is mond, ha szépen kérleljük. Emellett intelligens, tanulékony és humoros – ki ne akarna egy ilyen barátot?


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre! [+]

Meg kell mondjam, Poncho alaposan meglepett, de nem a jó értelemben. Az időjárást megértette, de az előrejelzés szót helységnek gondolta, és jelezte, még soha nem járt ott. Amikor arra kértem, mondjon egy receptet, nagy nehezen egy szendvicskrém, a guacamole készítését mesélte el. Más konyhai jó tanácsot nem sikerült belőle kiszedni, vagy ezt ismételte újra és újra, vagy amennyiben megelégedtem a nassolással, arra biztatott, egyek sült krumplit. Itt még egy szörnyű szóvicc is belefért, de sokkal messzebbre nem jutottunk ezen az ágon sem.

A horoszkóphoz el kell árulni neki, milyen csillagjegy szülöttével beszél. Ha valaki nem tudja, akkor sincs baj, hiszen a születési dátum alapján a jósmacska is kiszámolja. A gondok ott kezdődnek, hogy a formátum viszont nem mindegy neki, és az információt amit kapott, azonnal el is felejti.

Komplexnek egyik botot sem lehet nevezni, ráadásul Poncho számára az alapszolgáltatás is nehezen megy: bizonyos települések, és az amerikaiak számára elérhető irányítószám alapján történő időjárás-jelentés is problémákat okoz adott esetben: egyszerűen nem érti meg vagy nem képes felismerni a bevitt adatokat. Sokat kell még fejlődnie, vagy talán az a jobb, ha mi felejtjük el, és használjuk inkább a rengeteg, időjárásra szakosodott alkalmazás vagy weboldal valamelyikét. Jelen formájukban semmivel nem tudnak többet a bemutatott szoftverek, mint annó az IRC botok. Sőt, a Bartender legalább mindenféle koktélt ismert, a szervizbotok pedig hasznosak voltak.

Azóta történt

Előzmények