Az IT cafén történő kommentelés változásairól

Önmérsékletet, a tárgyhoz való ragaszkodást kérünk a hozzászólásokban. Még keressük a megfelelő formát.

Kedves Olvasóink!

Az elmúlt hónapokban – igazából az elmúlt néhány évben – sajnálattal tapasztaltuk, hogy az IT café híreihez kapcsolódó topikok nagyon gyakran „szétszaladtak”, vagyis az offtopic hozzászólások uralkodtak el.

Ezt nem tartjuk jó iránynak. Ezért kéréssel fordulunk hozzátok.

Nagyon kérünk mindenkit, hogy kommentjeiben magához a hírhez szóljon hozzá! Ez persze nem jelenti az offtopic hozzászólások kiiktatását, de azt szeretnénk elérni, hogy a kommentfolyam döntően az adott témáról szóljon.

Az IT café – profiljából adódóan – foglalkozik az IT társadalmi, gazdasági, üzleti és – urambocsá’ – politikai vonatkozásaival is. Ez azonban senkit nem jogosít fel arra, hogy a mániái ismételgetésére, erőszakolására használja fel a felületet. A leginkább problematikusak – érthető módon – azok a hírek, melyek az IT és a politika kapcsolatát is érintik. Megtehetnénk, hogy teljes egészében mellőzzük ezeket, ám ez a strucc esete lenne.

Sajnos globális probléma az, hogy elsősorban nem az IT avatkozott bele politikai ügyekbe, hanem a politika türemkedett bele szigorúan szakmai kérdésekbe is. Ezekről azonban beszélni kell, ha másképp nem, legalább egy-egy rövid híradás útján.

A fentiek alapján változtatásokat vezetünk be. Ha úgy látjuk – igen, ez szubjektív döntés –, hogy a topik nagyon elszaladt a hír témájától, akkor azonnal lezárjuk. Bizonyos esetekben ez nem elegendő, ezért preventív jelleggel zárt topikkal publikálunk egyes híreket – ezt a módszert kísérleti jelleggel mostantól be is vezetjük: megtartásáról vagy folytatásáról a tapasztalatok alapján döntünk.

És ha még ez sem lesz elég, akkor muszáj lesz lezárni a kommentelés lehetőségét – de ezt nyilván senki sem akarja, mi főképp nem.