Ma van az IT-szakemberek védőszentjének ünnepnapja

A kora középkorban élt püspök az ismeretek rendszerezésének, megőrzésének, közérthető átadásának volt mestere.

Nem igazán ismert, de a programozóknak és fejlesztőknek is van védőszentjük, mégpedig Sevillai Szent Izidor (560-636), tudós, püspök, akit „félhivatalosan” II. János Pál pápa nevezett meg 1999-ben az internet és a tudomány védőszentjének.

Szent Izidor nem tartozott a kiemelkedően önállóan gondolkodó egyháztudósok közé, hatása viszont felmérhetetlen, ugyanis abban jeleskedett, hogy a rendelkezésre álló tudást rendszerezze, majd ezt világos, közérthető formában tudja közvetíteni – ebben azért felfedezhetünk némi analógiát a modern informatika két nagy alakja, Bill Gates és Steve Jobs kapcsán, ugyanis egyikük sem az önálló kutatással vagy fejlesztéssel alapozta meg pályáját, majd döbbenetes karrierjét, hanem a rendelkezésre álló információk kreatív (néha kétes körülmények közötti) felhasználásával. Épp ezért is alakult ki körülöttük egy máig nem csituló, időnként szenvedélyes vita, holott egyszerűen csak más szerepet játszottak az iparág fejlesztésében, mint pl. Linus Torvalds, Arthur C. Clarke, Dennis M. Ritchie vagy éppen Tim Berners-Lee, akik fejlesztőként vagy kutatóként alkottak nagyot.

Szent Izidor is mélyen meghatározó szerepet töltött be a tudományosságban, hiszen a közel ezer kéziratos példányban fennmaradt Etymologiae (avagy Origines) című könyvét ezer éven át az emberi tudás enciklopédiájának tartották – hasonló szerepe volt, mint napjainkban az internetnek. Termékeny íróként több, a középkorban népszerű enciklopédikus munka megírása fűződik a nevéhez. Közkedvelt tankönyvekként használták írásait, amelyeket a közérthető megfogalmazás mellett világos okfejtés és egyszerű latinság is jellemzett. A középkor legnagyobb iskolamesterének nevezik, aki utolsó egyházatyaként összefoglalta az elmúlt évszázadok tudását.

Azóta történt

Előzmények