Izland lehet az adatközpontok Mekkája

Már évek óta lehet hallani olyan tervekről, melyek az óriási hűtési igényű, nagy energiafelhasználású, emellett súlyosan környetszennyező modern adatközpontok Izlandra telepítéséről szólnak, hiszen az ország éghajlata, geotermikus energiaforrásai és megfelelő infrastruktúrája tökéletes helyszínné teszik a szigetet erre a célra. Izland vezetői már 2007-ben elindítottak egy kampányt, hogy odacsábítsák a befektetőket, ám a válságban megroggyant szigetország egy ideig nem számított a legvonzóbb célpontnak.

Ősszel már érkeztek hírek arról, hogy a helyiek mégis sikeresen lobbiztak, s az első nagy projektet menedzselő Verne Holdings pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy aláírtak egy befektetési szerződést a 21 milliárd dolláros tőkével rendelkező Wellcome Trust, orvosi célú kutatásokat folytató alapítvánnyal arról, hogy a NATO régebbi keflaviki parancsnoki központjának területén elkezdődik az első izlandi adatközpont megépítése. A már korábban csatlakozott General Catalyst és a Novator mellett így a Wellcome Trust lett a Verne Holdings legnagyobb részvényese: „A Verne Global Izland természetes zöld forrásait kihasználva új módszereket alkalmaz, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást és mérsékeljük a működtetési költségeket” – fogalmazott a projekttel kapcsolatban Dominic Ward, a Wellcome befektetési vezetője.

Izland

A körülbelül 176 ezer négyzetméteres területen csak geotermikus és vízenergiát fognak használni, a helyi viszonyok miatt pedig gyakorlatilag egész évben léghűtést alkalmaznak. A jelenleg KEF001 néven emlegetett központ három tenger alatti kábelhez is csatlakozik majd közvetlenül.

Azóta történt

Előzmények