Játékból forgat filmet Peter Jackson

A Gyűrűk Ura-trilógia mögött álló Oscar-díjas csapat készíti majd a Halo című számítógépes játék filmadaptációját – jelentette be a héten a filmkészítésben magának aktív szerepet vindikáló licenctulajdonos Microsoft. A Tolkien-mozikat rendező Peter Jackson és felesége, Fran Walsh lesznek a film producerei, a forgatásra és az utómunkákra is Jackson új-zélandi stúdiójában kerül sor.

Kontrollált siker

A 2001-ben bemutatott játék – melyben egy Master Chief nevű katona vezetésével kell megküzdenie a gamereknek az idegen lényekkel – igazi kasszasiker volt. A tavaly ősszel megjelent második részből egy nap alatt 2,4 millió példányt adtak el, a sorozat pedig eddig nagyjából 600 millió dollárt hozott a Microsoftnak, amely az idén kezdett el házalni Hollywoodban a megfilmesítés jogával. Mivel azonban nem akart lemondani a franchise feletti felügyeletről, nem csupán a jogot kínálta fel megvételre, hanem leszállította a sztorit is. A forgatókönyv megírásával – az egyebek mellett a 28 nappal később című 2002-es horrorfilmet és A part című mozit jegyző – Alex Garlandot bízták meg. Mint kiderült: csak azért fordultak a stúdiókhoz, mert még nincs tapasztalatuk a mozibizniszben – még.

A filmesek azonban csak lassan álltak kötélnek, mert – mint kiszivárgott – a Microsofttal a jogdíjak kalkulálásakor kissé elszaladt a ló. Beszámolók szerint a cég eredetileg 10 millió dollárt kért a forgatókönyvért, plusz a jegybevételek 15 százalékát szerette volna zsebre tenni – ez a szokatlan mohóság a legtöbb stúdió számára elfogadhatatlan volt. Végül a Universal Pictures és a Twentieth Century Fox közös ajánlata volt a befutó: ez 5 millió dollárt ad a szkriptért és a jegyeladásból származó bevételek 10 százalékát ígéri a szoftvervállalatnak.

Alig várja

Mint kiderült, Jackson nagy rajongója a játéknak, az általa rendezett King Kong forgatásán az unalmas estéket a Halo 2 nyüstölésével dobta fel. A játékból készült mozi bemutatóját 2007 derekára tervezik, a rendezőt és a főszereplőket az elkövetkező hetekben nevezik meg.