JavaScript, Java és Python a programnyelvek élmezőnyében

A Ruby három helyet rontott, a PHP csak a negyedik. A GitHub és a Stack Overflow adataiból dolgozó toplistán érdekes mozgások figyelhetők meg.

A 2002-ben alapított elemzőcég, a RedMonk kiadta legújabb programnyelvi toplistáját. A népszerűséget a GitHub és a Stack Overflow adatai alapján határozták meg. Most először fordult elő, hogy a GitHub információ a pull requestekre és nem a repsotiry-k számára támaszkodtak. Ez hozott némi változást.

  1. JavaScript
  2. Java
  3. Python
  4. PHP
  5. C#
  6. C++
  7. CSS
  8. Ruby
  9. C
  10. Objective-C
  11. Scala
  12. Shell
  13. Swift
  14. R
  15. Go
  16. Perl
  17. TypeScript
  18. PowerShell
  19. Haskell
  20. Clojure, CofeeScript, Lua, Matlab

A TOP10-ben átlagosan 1-1 helyezéssel kerültek előrébb vagy hátrébb a programnyelvek, a legtöbbet a Python profitált a metodikai váltásból, 3 helyet javítva korábbi eredményén. Említést érdemel még, hogy a Ruby lecsúszott az ötödik helyről, meg sem állva a nyolcadik legnépszerűbb programnyelv címig.

Sokat javított viszont a Swift eredményein a pull request alapú mérés, a 13. helyre sorolta így a RedMonk, a GitHub listáján pedig 8 helyet ugrott előre az előző negyedéves pozíciójához képest. A PowerShellnek is jót tett a nyílt forráskódúvá válás, a GitHub listáján a harminchatodik helyről ugrott a tizenkilencedikre mindössze három hónap alatt, a Stack Overflow közös listáján pedig a 18. helyen végzett.

Azóta történt

Előzmények