Jelentős veszteség a Synergonnál

A korábbi profitfigyelmeztetés miatt nem érte váratlanul a piacot, hogy az év elején jelzett néhány százmilliós nyereség helyett 1,4 milliárd forintos veszteséget ért el a rendszerintegrátor Synergon. Egy évvel ezelőtt még szerény, 27 millió forintos többletet mutatott a gyorsjelentés.

A Synregon árbevétele lényegében nem változott a bázishoz képest, ezúttal 19,9 milliárd forint lett. A társaság értékesítéseinek közvetlen költségei egy százalékkal, 15,5 milliárd forintra emelkedtek, a bruttó árrés öt százalékról négy százalékra mérséklődött. Az EBITDA közel 700 millióval, 260 millió forintra csökkent, míg a tavalyi százmilliós üzemi eredmény 900 millió forintos veszteségbe csapott át, ez utóbbiból 500 millió forint volt a goodwill-amortizáció, melynek költségeit a leányvállalatok láthatóan nem tudják kitermelni.

A cégnek tavalyra ráadásul a fiktív számlák befogadása miatt félmilliárd forintos céltartalékot is kellett képeznie, és a mérlegben szerepel egy 300 millió forintos garanciavállalás is. Igaz, hogy a készpénzállomány 2 milliárd forint fölé emelkedett, de a rövid távú kötelezettségek jelentősen nőttek.

Azóta történt

Előzmények