Jobbra vagy balra? 1,4 millió dollárért megmondom

Mézga Aladár is megirigyelhetné azt a szoftverfejlesztőt, aki az USA repülőterein alkalmazott iPad alkalmazást készítette.

A repülőterek biztonsági ellenőrzőpontjain egyszerre több kapu is üzemel általában. Hogy az utasforgalom a lehető leggyorsabban haladjon, a biztonsági szolgálatok alkalmazottai terelik az embereket az egyenletes terhelés reményében. Az Amerikai Egyesült Államok területén még 2013-ban vezették be a véletlengenerátorra épülő eljárást, amit egyre több reptéren alkalmaznak, a lényege pedig az, hogy az utazni vágyók egy részének nem kell levennie az övet, cipőt és a detektoros kaput is kihagyhatják.

Ehhez egy iPadet, illetve egy végtelenül egyszerű szoftver használnak, aminek mindössze az a dolga, hogy véletlenszerűen mutasson irányt: jobbra, vagy balra. A projekt bevezetésére 1,4 millió dollárt, azaz mintegy 400 millió forintot költött a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (Transportation Security Administration, TSA), amivel kapcsolatban pontosan nem, csak nagy vonalakban lehet tudni, mire költötték a pénzt.

Az adatigénylést követően annyi biztos, hogy konkrétan az alkalmazás fejlesztésére 336 413 dollárt és 59 centet fordítottak, míg a fennmaradó kicsit több mint 1 millió dollárból pedig vélhetően iPadeket, illetve a használattal összefüggésben tartott képzéseket és egyéb szoftverek elkészítését finanszírozták. Az usaspending.gov oldalon nyilvánosan is elérhető közbeszerzés részletei nem túl sokatmondóak, csak az látszik tisztán, hogy az IBM jól járt a projekt elnyerésével.

Azóta történt

Előzmények