Steve Jobs egerét is megtalálták egy időkapszulában

A National Geographic Diggers (magyarul: Kincsvadászok) nevű tévéműsorának munkatársai nemrég a coloradói Aspen közelében megtaláltak egy elveszettnek hitt, 1983-ban elásott időkapszulát, amelyből többek között az Apple híres Lisa számítógépének egy tartozéka, egy egér is előkerült.

Jobs
Forrás: National Geographic

A kapszula ötlete az 1983-ban Aspenben tartott nemzetközi formatervezési konferencián merült fel, és eredetileg úgy tervezték, hogy 2000-ben bontják majd fel, ám a környezet változásai miatt nem sikerült meglelni. A National Geographic csapata most megkereste, és ebben nagy segítségükre volt Harry Teague, aki annak idején részt vett az elhantolásban. Teague az akkori eseményeket felidézve elmondta, hogy a konferencia egyik témája volt, hogy néhány évtized alatt milyen változások várhatóak, ezért tették a nyolcvanas évek elejének technikai újításait, illetve jellemző tárgyait a kapszulába.


Steve Jobs 1983-as konferencia-előadásának hangfelvétele

A formatervező arra már nem emlékezett, hogy pontosan miket is helyeztek el bele, de azt biztosan tudta, hogy Steve Jobs az utolsó pillanatban még beledobta a Lisa egyik egerét. A teljes tartalmat később ismertetik, de azt már közölték, hogy a közel négy méter hosszú tartályban ezen kívül ott volt két Rubik-kocka, egy Sears Roebuck-katalógus, a Vogue magazin egy 1983 júniusi száma, a The Moody Blues nagylemeze, illetve egy hatos karton sör is.

kapszula
Forrás: National Geographic

A régészek segítségével kiemelt kapszula tartalmát kutatók katalogizálják, majd a tárgyak az aspeni múzeumba kerülnek. A kutatást és a kiemelést bemutató Diggers-epizódot a National Geographic várhatóan a jövő év elején mutatja be.

Előzmények