Mérsékelték a fájlcseréért kiszabott megabírságot

Joel Tenenbaum
Joel Tenenbaum

Az esküdtszék által megállapított hatalmas összeg tizedét kell csak megfizetnie annak a bostoni PhD-hallgatónak, akit egy évvel ezelőtt illegális fájlmegosztás miatt ítéltek el – így döntött pénteken az ügyet tárgyaló bírónő.

Amint azt megírtuk: Joel Tenenbaumot 30 zeneszám illegális megosztása miatt perelte be az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA. Az esküdtek első fokon dalonként 22 500, összesen 675 000 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték a most 26 éves fiatalembert, aki ennél jóval szerényebb összeggel is megúszhatta volna, ha peren kívül megállapodik a jogtulajdonosokkal. De nem tette, mert az évek óta tartó jogi huzavona alatt egyre inkább abszurdnak látta az ellene folytatott eljárást, olyannyira, hogy a missziójává vált, hogy a saját példáján keresztül a világot is meggyőzze erről – jogi küzdelmét jogászok csoportja segíti.

A team most részleges győzelmet könyvelhetett el, mivel az ügyet tárgyaló Nancy Gertner bírónő helyt adott a bírság csökkentését kérő beadványuknak. Amint a határozatában az alkotmány releváns kiegészítéseire hivatkozva írja: a harminc jogvédett zeneszám esetében megállapított 675 000 dolláros kárösszeg „alkotmányellenesen túlzó”. A bírónő szerint ez az összeg jóval több, mint ami a jogtulajdonosok kompenzációjához és az elrettentéshez szükséges, „valójában e célokkal egyáltalán nincs összhangban”.

Ezért Gertner a bírság összegét zeneszámonként 2250 dollárra, összesen 67 500 dollárra (ez kurrens árfolyamon körülbelül 15 millió forint) mérsékelte. „Fontos, hogy ez az összeg is magasabb annál, amit magam önállóan megítéltem volna” – írja, hozzátéve, hogy mivel a kártérítés megállapítása az esküdtszék feladata, ő csupán az alkotmány által megszabott keretek közti mértékben tudta az összeget csökkenteni.

Tenenbaum számára persze a döntés csupán szimbolikus győzelemmel ér fel: akárcsak az eredeti összeget, a jelentősen csökkentett bírságot sem tudja kifizetni. A mögötte álló jogászcsapat most alkotmányossági oldalról próbálja meg megtámadni az eredeti ítéletet – közölték.

Azóta történt

Előzmények