Meghackelték a Pentagon fegyverprogramját

Komputerkémek többször is behatoltak az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának legköltségesebb ismert fegyverprogramjának informatikai rendszerébe – jelentette a Wall Street Journal. A 300 milliárd amerikai dollárt érő Joint Strike Fighter (JSF) projektet több beszállítóval közösen állítják össze amerikai mérnökök; lényegében egy új generációs vadászgép és az ehhez  kapcsolódó fegyverzeti rendszer kifejlesztéséről van szó.


Az F-35 Lightning II


A lap több jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőt is megszólaltatott a kémkedésekkel kapcsolatosan, az egybehangzó vélemények szerint a behatolók minden bizonnyal képesek voltak kulcsfontosságú tervezési és kivitelezési adatokat lemásolni a jövőben hadrendbe álló vadászgép bizonyos rendszereiről, így a légijármű elleni védekezés a jövőben leegyszerűsödhet. A kémek ugyanakkor semmiképpen sem férhettek hozzá a legkényesebb információkhoz, mivel azok olyan számítógépen találhatóak, melyek nincsenek összeköttetésben a világhálóval.

A Pentagon tisztségviselői megtagadták a nyilatkozattételt, valamint arra sem derült fény, hogy a támadók mennyi kárt okoztak és egyáltalán kik is voltak valójában. Néhány volt illetékes tiszt úgy véli, a támadás origóját Kínában kellene keresni, a távol-keleti kommunista állam azonban határozottan cáfolta a vádakat, mondván az ország minden kiberbűncselekményt ellenez.

Azóta történt

Előzmények