Jól halad Győr digitális várossá alakítása

Januárban lezárul a győri digitálisváros-projekt első, kísérleti szakasza. Az Intel és partnerei, a Cisco Systems, a Szintézis-Net Kft. és az Int-Air.net. Kft. által elindított kezdeményezés 2005 februárjától a második szakaszba lép, melyben a pilotfázisban elkészült megoldásokat terjesztik ki, valamint megkezdődik az új fejlesztések kidolgozása is.

A kísérleti szakasz végéig városszerte 14 nyilvános hotspot – vezeték nélküli internet-hozzáférési pont – került kialakításra. További hotspotok építése jelenleg is folyamatban van, s a tervek szerint az elérési pontok száma a második szakasz végéig, azaz 2005. márciusig eléri a 20-at. Így a város jelentős részét lefedő vezeték nélküli hálózat jön létre, amely segíti a rendőrség bűnmegelőző munkáját, a tömegközlekedés optimalizálását, de a város lakosai is élvezhetik a mobil internet előnyeit. Az önkormányzati intézmények munkatársai a város számos pontjáról bejelentkezhetnek az intézményi hálózatba, azonnal elérhetik a számukra szükséges adatokat, információkat.

A Győrben elindított mobil város kezdeményezés jó példája annak, hogyan szolgálhatják a vezeték nélküli hálózatok a lakosság és a közintézmények munkatársait egyaránt. Azáltal, hogy a mobil alkalmazottak – az önkormányzat munkatársai, a készenléti szervek dolgozói, helyszíni ellenőrök – bárhonnan hozzáférhetnek az információkhoz, időt takaríthatnak meg és tájékozottabban hozhatnak döntéseket. Ennek eredményeként javul a közbiztonság, fokozódik a szolgáltatások hatékonysága, ami hozzájárul a gazdaság fellendüléséhez. A vezeték nélküli hálózat telepítésével Győr városa egyben felkészült a következő lépésre is, amikor a vezeték nélküli hálózaton már nemcsak adatokat, de hangot is továbbíthatnak. A GSM és a WiFi technológiák közötti roamingolási lehetőség jelentős megtakarításokat eredményez majd a lakosság és az intézmények számára egyaránt.

Szintén az első szakaszban kezdődött el a város tömegközlekedésének támogatása. Ennek keretén belül öt városi buszt globális helymeghatározó (GPS) rendszerrel és terhelésmérő rendszerrel láttak el. A rendszer segítségével könnyen nyomon követhető az autóbuszok menetideje, a buszok kihasználtsága, így az egyes járatok terheltségének, telítettségének megfelelően optimalizációs javaslatot tudnak készíteni a tömegközlekedés irányítói, javítva az utasok kiszolgálásának minőségét is. Az elképzelések szerint a jövőben további 120 autóbuszt szerelnek majd fel ezzel a rendszerrel, melyek így jelentősen javítani fogják a győri tömegközlekedés hatékonyságát.

November és december folyamán a rendőrség is kipróbálhatta a digitális technológia előnyeit. 5+1 térfigyelő kamerát állítottak fel a város kijelölt pontjain. A kamerák a nap 24 órájában megfigyelt területekről az információt egyenesen a rendőrségre továbbítják, ahol az adatokat egy szoftver segítségével elemzik. A teljes térfigyelő-rendszer kiépítésnek befejezése 2005. május-júniusra várható.

A második szakaszban, mely februártól márciusig tart, további fejlesztések várhatók. Ezek közé tartozik például a rendőrség mobil eszközökkel – noteszgépekkel és kéziszámítógépekkel – történő felszerelése, amelyekhez a szoftveralkalmazások már elkészültek.

Azóta történt

Előzmények