Jön az AMD64 emulálása az ARM-os gépekre

A Microsoft novemberben teszi elérhetővé a rendszert a Windows Insider Program résztvevőinek.

A Microsoft 2016-ban ismerte el hivatalosan, hogy az ARM processzorokra tervezett Windows 10-et felkészítik az x86-os programok futtatására, vagyis lényegében egyfajta emuláción keresztül biztosított a számos Win32-es program elindításának lehetősége. Ez ma már működik a kiadott Windows on ARM (WoA) eszközökön, persze a teljesítmény azért lehetne jobb is.

Ami viszont nagyon hiányzik az az AMD64 emulációja, mivel enélkül az ARM-os eszközök nem tudnak mit kezdeni az előbb említett utasításarchitektúrára lefordított, 64 bites programokkal. A vállalat egy friss blogbejegyzésében most bejelentette, hogy ez lesz a következő lépés, és novemberben a Windows Insider Program résztvevői elérhetik az erre vonatkozó frissítést.

Arról egyelőre nincs adat, hogy ez mikor lehet véglegesítve, valószínűleg a következő tavaszi frissítés a funkciót tartalmazni fogja úgynevezett előzetes formában, és ha minden rendben, akkor 2022-ben hivatalossá válhat. Ez lényeges lépés lenne a Windows on ARM (WoA) eszközök számára, hiszen számos alkalmazásnak nincs 32 bites verziója, ezek jelenleg a szóban forgó rendszereken nem indulnak el. A teljesítménnyel kapcsolatban nehéz következtetni, de esélyes, hogy hasonló különbségeket jelent majd az AMD64 emulálása, mint az x86-é.