Jövőre akadozni fog a neted

A multimédiás tartalmak iránti növekvő igények és a webes szörfölők táborának bővülése egyre nagyobb nyomás alá helyezi a vénülő hálózati infrastruktúrát, amely komoly kapcsolódási és kapcsolat-minőségbeli problémákhoz vezethet – aggódnak az online erőforrásokért az amerikai Nemertes Research kutatói. A kibertér szabad kapacitása lankadatlanul csökken: az internet-hozzáférésre irányuló kereslet jelenleg évi hatvan százalékkal növekszik, a sávszélesség-zabáló weboldalak, mint a YouTube vagy a BBC iPlayer népszerűsége töretlenül ível felfelé, de nem javít a helyzeten az sem, hogy egyre többen dolgoznak otthonról a világhálón keresztül. Minden arrafelé mutat, hogy a netre csatlakozó számítógépek megduplázódásával egyre többször és több helyen számíthatunk majd a kapcsolat akadozására vagy véletlenszerű megbomlására – figyelmeztetnek a szakértők.

Ted Ritter, a Nemertes egyik elemzője a Sunday Timesnak nyilatkozva kiemelte, hogy a hálózati eszközök fejlesztése nélkül az internet egyszerűen nem lesz alkalmas üzleti célú felhasználásra; elég csak arra gondolnunk, miként lehetetlenülne el a valós időben továbbított orvosi jellegű információk továbbítása két egészségügyi intézmény között. Ritter arra számít, hogy a hálózati zavarok a jövő évben kezdődnek el: a számítógépek kapcsolata először akadozni kezd, majd következik az általa „halovány kihagyásnak” (brownout) aposztrofált jelenség, amely kombinálja a hozzáférés teljes megszűnését és a lassú kapcsolati sebességet.

Az Internet World Stats statisztikai weboldal mérései alapján idén márciusban 1,6 milliárdra főre növekedett az internetfelhasználók tábora, ez 342 százalékos emelkedést jelent a 2000. év végére összegyűjtött adatokhoz képest, vagyis a világ teljes népességének 23 százaléka szörföl jelenleg a weben. A forgalmat tekintve, melyet a szakértők már exabájtokban (is) mérnek (1 exabájt egyenlő egymillió billió bájttal), egy hónapban a teljes internet nyolc exabájtnyi adatot fogyaszt el – csak a YouTube annyi sávszélességet köt le napjainkban, mint az egész internet kilenc évvel ezelőtt, míg az idézett BBC iPlayer a teljes egyesült királyságbeli adatforgalom öt százalékáért felelős.

Azóta történt

  • Itthon is elstartol az IPv6

    Az Externet ügyfelei fix IP-tartományokat kérhetnek a szolgáltatótól, amely augusztus óta készült a váltásra. Két év múlva elfogynak a régebbi szabványnak megfelelő címek – mondják.

  • Jön a szupergyorsított sávszélesség

    Saját fejlesztésű optimalizációs technológiájával negyvenszeresére növelné az internetalapú alkalmazások átviteli teljesítményét egy amerikai vállalat.

Előzmények

  • Elindult az ingyenes „online számítógép”

    A svéd vállalkozás bízik a felhő erejében, s távlati céljuk az, hogy meghódítsák a mobil számítógépek piacát.

  • Szabályozottan tágul az internet?

    A világháló növekedése már jól ismert szabályszerűségeket követ – állítják kutatók egy friss tudományos publikációban.