Az első 3D-nyomtatással készülő városnegyed épül a kaliforniai sivatagban

A kaliforniai Coachella völgy sivatagos vidéke ad majd otthont az Egyesült Államok első, kizárólag háromdimenziós nyomtatással készülő házakból álló városnegyedének.

A projekt mögött álló két kaliforniai vállalat, a fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Palari és a Mighty Buildings nevű építéstechnológiai cég egy kéthektáros földterületen fogja kialakítani a 15 környezetbarát otthon alkotta negyedet Rancho Mirage-ban – olvasható a The Guardian online kiadásában.

A Mighty Buildings oaklandi főhadiszállásán kisebb garázsméretű nyomtatók révén születnek az új házak. A folyamat 80 százaléka automatizált és a hagyományos építkezéshez képest 95 százalékkal kevesebb munkaórával és tízszer kevesebb hulladékkal jár együtt. A nyomtatók alig 24 óra alatt készítenek el egy 32 négyzetméteres otthont.

Hirdetés

 

Rancho Mirage
[+]

 

A modern építészet jegyeit magukon hordozó Rancho Mirage-i otthonok mindegyike egy három hálószobát és két fürdőszobát magába foglaló, 135 négyzetméteres elsődleges épületből és egy két hálószobás, egy fürdőszobás második épületből állnak.

 

Rancho Mirage
[+]

 

Mindegyik ingatlanhoz egy 929 négyzetméteres, medencés telek tartozik, és plusz költségért többek között jakuzzit, tűzrakóhelyet, valamint kinti zuhanyt is lehet kérni.

 

Rancho Mirage
[+]

 

Az otthonok ára 595 ezer dollár (184 millió forint) és 950 ezer dollár között fog mozogni.

A háromdimenziós nyomtatással készült házak iránti igény egyre növekszik a kaliforniai lakáskrízis erősödésével. Az államnak 1,8-3,5 millió új lakóegységre lesz szüksége 2025-re.

Előzmények