Kemény piaci versenyre számít a Motorola

Azzal, hogy Magyarország határának egy része az Európai Unió külső határává válik, már nem pusztán magyar érdek a készenléti szervek zárt digitális rádiórendszerének kiépítése. Az országba -- az unióba -- érkező külföldiek biztonságos beléptetése mellett a természeti csapások, például az árvizek elleni védekezés miatt is szükség lenne erre a technológiára.

- Milyen fő érvek szólnak az önök által is választott technológia, a Tetra (Terrestial Trunked Radio - földfelszíni trönkölt rádiórendszer) mellett? - kérdeztük Galambos Józsefet, a Motorola Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját.

- A Tetra olyan digitális, nagy területek ellátását biztosító rádiószabvány, amelyet az Európai Távközlési és Szabványügyi Intézet (ETSI) alkotott meg az egységes rendszerbe foglalt, zárt felhasználású mobil rádiózás, illetve ennek nyilvános változata számára. A technológiát támogatja a felhasználók, a gyártók és a hírközlési adminisztrációk képviselőinek 1994 óta működő együttműködése, amely kihasználja, hogy a Tetra nyílt szabvány, azaz bármely gyártó kialakíthat rá alapozott berendezéseket, eszközöket, szolgáltatásokat. A Tetra készenléti szervezeteket kiszolgáló változatát az EU schengeni egyezményének elvárásai, továbbá a folyamatosan megfogalmazodó legújabb készenléti igények figyelembevételével fejlesztették ki és fejlesztik folyamatosan. Ennek eredményeként a Tetra-technológia -- e téren -- a legkorszerűbb, egyben organikusan fejlődő technológiának tekinthető. A technológia a magas fokú biztonság és titkosítottság, az egyidejű beszéd-, adat- és képátvitel mellett -- többek között -- biztosítja azt is, hogy az unió országainak ilyen rendszerrel ellátott rendőri, határőrizeti stb. szervei bármikor közvetlen, vezeték nélküli összeköttetésbe léphessenek egymással, amely napjainkban már alapvető követelménynek tekinthető. Ez azt jelenti, hogy például miközben az egyik ország hatóságainak nincs joguk üldözni egy bűnözőt a másik ország területén, a határőrségek és a bűnüldöző szervek a közös technológián alapuló rádiórendszerben azonnal kapcsolatba léphetnek egymással, és átadhatják egymásnak a feladatot.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás rávilágított arra, hogy a készenléti szervezeteknek fokozottabban szükségük van egy magasabb szolgáltatási színvonalú, biztonságosabb és hatékonyabb rádiókommunikációs rendszerre. A Tetra-rendszer ezt az időpontot követően még gyorsabban terjedt, és mára a terrorizmus elleni közös fellépés és együttműködés egyik fontos kommunikációs eszközévé vált, amelyet az Európán kívüli világ sok országa is felhasznál. Az európai elterjedést elősegítette, hogy a készenléti Tetra a 380-400 megahertzes rádió-frekvenciasávban működik és a NATO a 385 megahertzet is rendelkezésre bocsátotta az ilyen hálózatot telepítő szervezeteknek.

- Mi a technológia lényege?

- A trönkölt technológia segítségével az egységes hálózaton belül úgynevezett virtuális részhálózatok hozhatók létre, ezáltal szétválaszthatók, így egymástól függetlenül és egymás számára "láthatatlanul" működhetnek az egyes kormányzati, illetve készenléti szervek saját belső kommunikációs rendszerei. Ugyanakkor különleges esetekben, amikor több készenléti szervezet például a rendőrség, mentők, tűzoltók vagy a katasztrófaelhárítás szakembereinek közös és koordinált fellépésére van szükség, ezen virtuális rész- vagy alhálózatok között bármikor megteremthető az "átjárás" - a Tetrát használó teljes közösségen belül gyakorlatilag tetszés szerint alakíthatók ki munka- és beszédcsoportok. Gyakorlati példán keresztül a következőképpen működik ez: a tiszai árvíz idején magam is láttam, hogy a védekezést irányító egyik vezető asztalán vagy fél tucat telefon sorakozott. Ezekkel tartotta a kapcsolatot a munkában részt vevő szervezetek képviselőivel. A védelmi munkálatok idejére a Motorola által felajánlott Tetra-rendszer lehetővé tette volna számára, hogy egyetlen készülék segítségével gyorsan és hatékonyan kommunikáljon a különböző szervezetekkel. A lényeg összefoglalva tehát: a kormányzati szervek a Tetra-rendszerrel gazdaságosan működtethető közös alapú, egységes infrastruktúrához jutnak, amelyben az egységes üzemeltetési, szolgáltatói szervezet mellett alapesetben egymástól elszigetelt, virtuális alrendszerek léteznek. Ezek határain átnyúlva szükség esetén azonnal létrehozhatók tetszés szerinti munkacsoportok. A folyamatosan élő beszédkapcsolat mellett biztosítható a nagy sebességű adatátvitel: videokapcsolat, illetve különböző adatbázisokkal való kommunikáció - ez utóbbi például ujjlenyomatok, vagy gépjárművek ellenőrzésére használható. A rendszer a felhasználói igények függvényében további több száz speciális alkalmazással is bővíthető, kiegészíthető. Mindez kiegészül a magas fokú titkosítás biztosításával, amely olyan biztonságos a Tetra-technológia esetén, hogy ezáltal további speciális felhasználási lehetőségeknek is megfelel. Ezt a komplex és egységes a technikai tudást, továbbá ezt a széles körű és egymástól független beszállítói hátteret egyetlen más, a Tetrával versenyző technológia sem képes felmutatni, ráadásul úgy, hogy -- mint említettem -- konkurenseivel szemben a Tetra elfogadott nyílt szabvány, azaz gyártófüggetlen rendszer, így beszerzés esetén a megrendelő megversenyeztetheti a hasonló technológiai hálózatot kínáló szállítókat!

- Ennek ellenére nem lehet olcsó egy ilyen rendszer telepítése. Milyen érvekkel igyekeznek meggyőzni a beruházás gazdasági racionalitásáról azokat a kormányzatokat, amelyeknek vékony a bukszájuk?

- Ezzel kapcsolatban szeretném kihangsúlyozni, hogy a Tetra-alapú rendszerek különböző szolgáltatásokat tartalmaznak, így az a legfontosabb feladat, hogy a megrendelő -- a végfelhasználó -- nagyon pontosan, a lehetőségekhez mérten részletekbe menően meghatározza a majdani felhasználói igényeket és elvárásokat. Ezért mind a majdani felhasználó, mind pedig a lehetséges technológiaszállítók közös érdeke az, hogy a folyamatosan születő új technológiai megoldásokról és lehetőségekről kölcsönösen tudassák egymást.

Egy digitális készenléti rádiókommunikációs hálózat telepítése egyetlen uniós országban sem kerülhető el. Mint említettem, ha csak a schengeni elvárások teljesítését vagy a különböző országok bűnüldöző szervei, vámhatóságai közötti hatékony együttműködés követelményét vesszük alapul, akkor is világos, hogy ezeket hosszabb távon nem lehet teljesíteni a hagyományos, elszigetelt és egymással nem kompatibilis, azaz kölcsönös kommunikációra alkalmatlan rendszerekkel. Ezt a kiadást nem lehet megspórolni, de ha már belevág egy ilyen beruházásba egy kormány, akkor jól meg kell gondolnia, mire adja ki a pénzét, azaz: a majdani felhasználói körben mennyire elfogadott, milyen referenciákkal rendelkező, milyen -- esetleges -- majdani bővítési lehetőségeket tartalmazó technológiát választ.

- Visszatérve a technikára, gondolom, a Motorola saját Tetra-termékét szívesen mutatják be mintaként a technológiában rejlő lehetőségek érzékeltetésére...

- A Motorola több mint ötven éve fejleszt és szállít kommunikációs eszközöket készenléti erőknek világszerte. Fél évszázados tapasztalatunk van tehát ezen a téren - részt vettünk az ETSI több munkacsoportjában a Tetra kifejlesztésében és mint a készenléti Tetra legjelentősebb szállítója már ez ideig is több, mint 40 országban telepítettünk e technológiájú rendszereket. Mindezek mellett az Egyesült Államokban a Motorola gyártja és szállítja az APCO 25 szabványnak megfelelő készülékeket. Az APCO (Association of Police Communication Officers) határozza meg a készenléti szervezetek által használt telekommunikációs eszközök paramétereit.

A Motorola Tetra-rendszerét Dimetra névre keresztelték. Lényeges jellemzője, hogy szemben más készenléti rádiórendszerekkel nem hierarchikus, hanem horizontális felépítésű, azaz minden kapcsolóközpontját összekötik az összes többivel, ami növeli a hálózat biztonságát (egyes központok kiesése könnyen pótolható), továbbá megkönnyíti, és ezzel olcsóbbá teszi a hálózat bővítését (szélsőséges esetben ehhez csupán egy újabb ilyen központ üzembe helyezésére van szükség). A kevesebb működési szint emellett gyorsítja az kapcsolatépítést. A rendszer biztonságosságát jellemzi, hogy ha az egyik bázisállomás és kapcsolóközpontja között megszakad a kapcsolat, akkor az előbbi autonóm üzemmódba kerül, azaz a hatáskörében lévő felhasználók továbbra is el tudják érni egymást. A rádiórendszer módosítása nélkül lehet titkosított üzeneteket továbbítani rajta. A Dimetrában már a beszédátvitel is csomagkapcsolt módon történik -- internetprotokoll (VoIP)-alapú --, emellett a nagy sebességű adatkommunikáció több száz alkalmazása futtatható rajta.

- A Motorola tehát ezzel indulna egy a magyarországi kormányzati és készenléti szerveknek szállítandó digitális rádiókommunikációs rendszere szóló tenderen. Mire számít, mikor írhatják ezt ki?

- Időpontot nem tudnék mondani, de azt kijelenthetem, hogy a Motorola több szempontból is középpontban tarja Magyarországot. Biztosak vagyunk abban is, hogy előbb vagy utóbb az egységes digitális kormányzati és készenléti rádiókommunikációs rendszer megvalósítására irányuló döntések is megszületnek, és ennek megfelelően készülünk a majdani versenyre. Ezt a lépést meg kell tennie az országnak, amit az erről szóló kormányhatározat elkészülte is jelez. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban folynak az előkészítő munkálatok. Bízom abban, hogy ezeket követően egy rendkívül pontosan megfogalmazott, a készenléti szervezetek magas színvonalú igényeit világosan rögzítő versenykiírás alapján készíthetjük el az ajánlatunkat. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, amit a korábbiakban is említettem: a Tetra olyan magasan fejlett, sokoldalú technológia, olyan szerteágazó megoldáshalmazt biztosít, hogy csak egyértelműen megfogalmazott elvárások esetén lehet pontos technológiai ajánlatot és költségkalkulációt készíteni a telepítéséhez. Így érthető, hogy a a hálózat jó megtervezése és majdani biztonságos működtetése a vevő és az eladó fontos közös érdeke. A Motorola nevében elmondhatom, hogy erős versenyre számítunk, és folyamatosan készülünk, hogy kemény megmérettetésen érvelhessünk az ajánlatunk mellett.

Előzmények