A kémműholdak felvételeit egyelőre nem kapják meg az amerikai rendőrök és a közigazgatás


Amerikai kémműhold felvétele 1966-ból

Az Egyesült Államok kormányának képviselője hétfőn bejelentette, hogy személyiségi jogi aggodalmak miatt egyelőre elhalasztják a NAO projekt (National Applications Office) beindítását, melynek során a kémműholdak képeit tennék elérhetővé közintézmények számára, hogy a terrorizmus elleni küzdelem hatékonyságát javítsák.

A belbiztonságért felelős szövetségi hivatal, a Homeland Security Department tájékoztatása szerint a halasztást Bennie Thompson, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke javasolta, mivel több olyan probléma is felmerült a személyiségi jogokat illetően, melyeket előbb tisztázni kívánnak. Thompson nyilatkozatában elmondta, hogy a moratórium csak az első lépés, roppant szigorú vizsgálatot végeznek el annak érdekében, hogy a NAO működése megfeleljen az alkotmány előírásainak.

A szövetségi kormányzat a kémműholdak képeit eddig csak a természeti katasztrófák idején használta fel, a Kongresszus által támogatott új program szerint viszont ehhez az adatbázishoz a jövőben hozzáférnének a belbiztonsági szolgálatok, az erőszakszervezetek, az állami és helyi hivatalok is.

Azóta történt

Előzmények