Két év alatt megfeleződött a Matáv eredménye

Hétéves tőzsdei pályafutása legrosszabb (mindössze 35 milliárdos) éves eredményéről számolt be pénteki gyorsjelentésében a Matáv. A telekomcég 20 milliárdot felemésztő átszervezése a ludas abban, hogy a negyedik negyedév – a cég történetében először – veszteséget hozott.

Az elemzői várakozásoktól némileg elmaradó, 34,6 milliárdos nettó eredményt ért el a Matáv-csoport 2004-ben – derül ki a cég pénteken publikált gyorsjelentéséből. Ez ugyan a 7 éves tőzsdei pályafutás legrosszabb eredménye (alig fele a már szintén csökkenést mutató 2002-es profitnak), ráadásul az utolsó negyedév a Matáv történetében először 6,5 milliárd forinttal apasztotta az első háromnegyed év eredményét, de azért korai lenne temetni a társaságot. Az ősszel bejelentett átszervezés és kétezres létszámleépítés költségei 20 milliárd forintra rúgnak (ebből a MakTelre jutó 3,3 milliárdot a harmadik, a többit a negyedik negyedévben számolták el). Az átszervezés után – mint Straub Elek elnök-vezérigazgató hangsúlyozta – a Matávnál egy alkalmazottra 500 vezetékes vonal jut majd, szemben a mostani 365-tel. (A tőzsdei bevezetés idején még 200 volt a mutató.)

Montenegrói lapértesülések szerint február végére, március elejére fejeződnek be a montenergói vagyonügynökség és a Matáv közötti tárgyalások a Telekom Montenegro többségi pakettjének eladásáról. A magyar társaság várhatóan március elején utalja át az 51,12 százalékos részvénycsomag 114 millió eurós vételárát. Ezenkívül öt év alatt további 67,288 millió euró beruházást is vállalt, ám ennek zömét – vagy egészét – vélhetően a Telekom Montenegro bevételei finanszírozzák. A Matáv kész a kisbefektetők kezében lévő részvényeket 2,2 eurós árfolyamon megvásárolni, ezt azonban – mint a Republica című podgoricai újság írta – a kisrészvényesek egyesülete kevesli és részvényenként legalább 3 eurót szeretne kapni.

A hazai vezetékes telefónia leépülése évek óta tart, ám jó hír, hogy 2004-ben árnyalatnyival nőtt az előfizetők száma és már 200 ezren használnak otthon ADSL-vonalat. A bevételek 7 százalékkal csökkentek, ezen belül a nemzetközi forgalom bevételei egyötödével karcsúsodtak. A működési eredmény a 2003-as 44 milliárdról 13 milliárdra esett vissza, ám ebben az átszervezés 16,7 milliárdja is benne van.

A T-Mobile – amelynek névváltoztatását Straub kifejezetten sikeresnek nevezte – 4 millióra növelte előfizetőinek számát (a piac 46,2 százaléka) és 3,5 százalékkal ért el több bevételt. Az EBITDA némileg nőtt, és túllépte a 100 milliárdot, a működési eredmény gyakorlatilag szinten maradt. A MakTel az átszervezés nélkül meg tudta volna őrizni rendkívül magas, 54 százalékos EBITDA rátáját, így azonban a tavalyitól 15 százalékkal elmaradó, 33 milliárdos EBITDA-t és harmadával csökkenő, 16 milliárdos működési eredményt produkált.

A Matáv csoportszintű EBITDA-ja 223 milliárd forint volt (a bevételek 37 százaléka, míg korábban 40 százalék felett volt a ráta), ezt azonban 137 milliárdos amortizáció és 36 milliárdos pénzügyi veszteség csökkentette. (Magyarországon alighanem a Matáv számolja el a legnagyobb értékcsökkenést.) A társaság hitelállománya 325 milliárd forint, ami teljes egészében forintban áll fenn. A cég eladósodottsági rátája 2004 folyamán 31,6 százalékról 32,9 százalékra nőtt, ám ez aligha fogja befolyásolni a Matáv fő tulajdonosának osztalékra vonatkozó – ha a cég számára nem is, de a kisrészvényeseknek mindenképpen kedvező – döntését.

A Matáv elnöke a gyorsjelentés kapcsán elmondta: a társaság 2005-ben egy számjegyű bevételnövekedést szándékszik elérni, EBITDA rátája pedig ismét 40 százalék felett lesz. (Nem számítva az átszervezés vagy a már mind bizonyosabb montenegrói akvizíció módosító hatását.) Beruházásokra az idén maximum 105 milliárdot költenek (tavaly ez 85 milliárd volt), amiben benne van az UMTS-licenc 15 milliárdos díja is, de nincs benne az akvizíció költsége. Az elnök eredményszámról ugyan nem beszélt, de megfigyelők szerint az idén a Matáv eredménye ismét elérheti a 2003-as szintet.

Azóta történt

Előzmények