Kétmilliárd tranzisztor, meg az apró

A félvezetőipar egyik fontos fórumán, az idei International Solid State Circuits Conference (ISSCC) keretén belül számos idén megjelenő, új technológiáról tartanak előadást az Intel szakemberei, így ismét terítékre kerülhet a csúcsteljesítményű szerverrendszerekbe passzoló új Itanium, valamint egyfajta másik végletként az ultramobil számítógépekbe szánt Silverthorne. Előbbi kétmilliárd tranzisztorával napjaink egyik legbonyolultabb felépítésű és legnagyobb teljesítményű szerverprocesszora lesz, utóbbi pedig a korábbi megoldásokhoz hasonlítva akár tizedannyi energiával is beéri működés közben.

Kétmilliárdos mag

Még idén – az Intel ütemterve szerint a második félévben – megújul a nagy teljesítményű szerverekbe passzoló Itanium termékcsalád: a Tukwila kódnéven érkező négymagos processzor kétmilliárd tranzisztorból épül fel, a gyártás a kevésbé kritikus felhasználásra szánt megoldásoknál már jó ideje tesztelt és bevált 65 nanométeres technológiával zajlik majd (az előd 90 nanométeres gyártósorokon készül).

A lapka órajele várhatóan így is eléri majd a 2 GHz-et, ezzel együtt 30 megabájtra növelik a gyorsítótár méretét, a Tukwilla ezzel elődje, az Itanium 9100 számítási teljesítményének a kétszeresét is hozhatja, átlagosan 25 százalékkal nagyobb fogyasztás és hődisszipáció mellett.

Az ultramobil megváltó

A csúcsteljesítményű szerverek mellett a legkisebb hordozható számítógépek, az úgynevezett ultramobil PC-k (UMPC) is új processzort kapnak idén. Ez lesz a teljesen új alapokra építő Silverthorne, mely a Menlow platform részeként mutatkozott be tavaly az Intel szokásos év végi fejlesztői fórumán. Az egymagos, 45 nanométeres csíkszélességű processzort rendkívül csekély mértékű hőfejlődése és fogyasztása (az új lapka megközelítőleg tizedannyit fogyaszt, mint a korábban alkalmazott, ultraalacsony fogyasztású Intel CPU-k) különösen alkalmassá teszi az ezen a területen történő felhasználásra.

A gyártók, úgy tűnik, látnak fantáziát ebben a termékkategóriában, főleg, hogy az UMPC-k a friss fejlesztéseknek köszönhetően hosszabb akkumulátoros üzemidőt, ugyanakkor nagyobb teljesítményt ígérnek, mint a korábban megjelent modellek – ráadásul az apró Silverthorne gyártási költségei alacsonyan tarthatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények