Kevesebb informatikai szak indul a tengerentúlon

Hiába jók a high-tech szektor kilátásai az Egyesült Államokban, az ország legtöbb felsőoktatási intézményében kevesebb számítástechnikai szak indul, mint korábban. A néhány éve kezdődött visszaesést látva egyes elemzők attól tartanak, hogy a későbbiekben szakemberhiány alakulhat ki az informatikai iparban.

A Computing Research Association szakmai szervezet becslése szerint az idei évben 23 százalékkal kevesebb frissen végzett informatikus hagyja el az egyetemek és főiskolák padjait az USA-ban és Kanadában, mint tavaly. Peter Lee, a Carnegie Mellon oktatási vezetője elmondta, hogy 2004-ben sokkal kevesebben jelentkeztek a posztgraduális számítástechnikai programokra, mint egy évvel korábban, igaz, ezek a jobban képzett szakemberek közül kerültek ki.

Ma már nem motiválják a fiatalokat az informatika területén megszerezhető jól fizetett állások, illetve sokat ígérő részvényprogramok, mivel a korábbinál jóval kevesebb van ilyenekből – tette hozzá. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a közeljövőben radikálisan csökkenni fog az egyelőre még népes hallgatóságot vonzó graduális képzésből kikerülő számítástechnikusok száma is, mivel életbe lépnek a külföldi diákok felvételét korlátozó intézkedések. Az Egyesült Államokban és Kanadában a nappali tagozatos informatikus hallgatók 43 százaléka külföldi – írta a USA Today.

Azóta történt

Előzmények