Kibékült az LG és a Matsushita

Több hónapig tartó pereskedés után tegnap békét kötött egymással az elektronikai termékek világpiacának két meghatározó szereplője, a dél-koreai LG Electronics Inc. és a Panasonic márkanevű termékeket gyártó japán Matsushita Electric Industrial Co. A vállalatok tavaly novemberben rúgták össze a port, előbb a Matsushita nyújtott be keresetet az LG ellen, amiért az állítólag megsértette a plazmatévék képernyőire vonatkozó szabadalmát, majd kisvártatva az LG indított pert a Matsushita ellen ugyanezért. A mostani egyezség értelmében a vállalatok kölcsönösen beszüntetik a pereket, és keresztbe licencelik egymás plazmatechnológiai szabadalmait. Sajtóértesülések szerint az LG jogdíjat fizet a Matsushitának, ezt azonban egyik vállalat sem erősítette meg. A kibékülés mindenesetre olyan jól sikerült, hogy a két fél rögvest kiterjesztette a licencmegállapodást más területekre, így a mikroprocesszorokra és a légkondicionáló-alkatrészekre.

Tavaly decemberben két másik nagyágyú, a japán Sony és a dél-koreai Samsung Electronics egyezett meg alaptechnológiai szabadalmak megosztásáról.

A DisplaySearch piackutató cég jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben az LG vezette a plazmaképernyők világpiacát 23,6 százalékos részesedéssel, a második helyen a Samsung állt 22,3, a harmadikon a Matsushita 21,7 százalékkal – írta a Reuters. A DisplaySearch arra számít, hogy 2008-ban világszerte 12,3 millió plazmatévé talál gazdára, ami a múlt évi mennyiség négyszerese.

Azóta történt

Előzmények