Hamis árukat kínáló weboldalakat zártak be a kiberhétfőn

Az ünnepi kereskedelmi szezon indulására időzített, összehangolt akciójukban amerikai és európai hatóságok hétfőn 132 weboldalt zárattak be, mivel azzal vádolják őket, hogy hamis árukat terjesztettek az internet segítségével.

A rajtaütésszerű akciót azért tették a karácsonyi bevásárlási időszakot is megnyitó, a hálaadás napja utáni pénteket (Black Friday) követő, úgynevezett „kiberhétfőre”, mivel az Egyesült Államokban az online üzletek marketingkampánya következtében mára kialakult az a szokás, hogy az ünnep után a munkahelyekre visszaérkező emberek a neten folytatják a vásárlást, és erre ösztönzik is őket. Végül az USA-ban 101, Európában 31 weboldalt állítottak le, egy amerikai gyanúsítottat pedig letartóztattak. Az érintett domének jogaival most a hatóságok rendelkeznek, akik értesítéseket helyeztek el az adott oldalakon.

A razziában az amerikai belbiztonsági minisztérium, a Homeland Security Bevándorlási Hivatala mellett a belga, a brit, a dán, a francia, a román szervek, illetve az Europol (European Police Office) vettek részt. A rajtaütés és a nyomozás során a PayPal és az eBay is együttműködött a hatóságokkal.

A letiltott oldalakon egyéként mindenféle hamis árut kínáltak a ruhaneműktől kezdve a dvd-ken át az ékszerekig.

Azóta történt

Előzmények