Kína a homokjával szankcionálta Tajvant

A keleti nagyhatalom Nancy Pelosi látogátására reagált így, de valóban gondot jelent ez?

Kína és Tajvan között már egy ideje feszült a helyzet, és a húrt csak tovább feszítette, hogy Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke a szigetországba látogatott. Erre Kína pár szankcióval reagált, amelyek között van az is, hogy nem szállítanak többé homokot Tajvanra.

A kérdés az, hogy ez mennyire komoly szankció, hiszen a homokra szükség van a chipgyártásnál. A Taiwan News a Bányászati Hivatal adataira hivatkozva arról írt, hogy a Tajvanba importált természetes homok a hazai kereslet 0,64%-át, illetve 0,75%-át tette ki az elmúlt két évben, ami megfelel 450 000 és 540 000 tonnának. Ebből 2020-ban 70 000, 2021-ben pedig 170 000 tonna lett beszerezve Kínából.

Pusztán a mennyiséget figyelembe véve jelentős tételről van szó, de az arányokkal is számolva Kína csak a hazai szükséglet elhanyagolható részét fedezi, amit pótolhatnak más forrásból. Utóbbi nyilván időigényes, de ez a kínai szankció inkább fogható fel figyelmeztetésnek, mintsem olyan tényezőnek, amely drasztikusan rontaná Tajvan iparának teljesítőképességét.

Azóta történt