Kína feloldotta a külföldi játékkonzolok tiltását

A kínai kulturális minisztérium belejelentette, hogy a sanghaji tesztprogram eredményeit elemezve úgy döntöttek, hogy a jövőben a külföldi gyártók is szabadon forgalmazhatják játékkonzoljaikat az országban.

Az import konzolokra vonatkozó tiltás már közel 15 éve volt érvényben, és az említett kísérleti jellegű feloldást tavaly vezették be a sanghaji szabadkereskedelmi zónában, miután a nagy gyártók, főképp a Microsoft és a Sony már évek óta lobbiztak azért, hogy a korlátozást szüntessék meg.

A tiltásnak a felszínen ideológiai oka volt, a kormány ugyanis arra hivatkozott, hogy a konzolos játékok károsak a fiatalokra, egyre többen válnak betegesen függővé – ismert, hogy Kínában „átnevelő táborokat” is létrehoztak a játékfüggőnek minősített fiatalok számára.

Ám az évek során kiderült, hogy azt intézkedés gyakorlatilag hatástalan, mivel a konzolokat jószerivel bárki megszerezhette a nagyvárosok szürke- és feketepiacain.

A sanghaji lehetőséget először a Microsoft használta ki tavaly szeptemberben, majd idén márciusban a Sony is eleget tett a feltételeknek, és megkezdték a PlayStationök árusítását. Őket most már nyilván követi a Nintendo is.

Azóta történt

Előzmények

  • Elhunyt a Nintendo elnök-vezérigazgatója

    Satoru Iwata 55 éves volt.

  • Hamarosan indul a konzolinvázió Kínában

    A nagy cégek ugrásra készen várták a már korábban meghirdetett nyitást. A Microsoft és a Sony mellett feltehetően a Nintendónál is lázasan készülődnek.