Kínának adja az NVIDIA AI-chipek zömét az USA

Tárgyal a Biden-kormány és az NVIDIA, a kereskedelmi miniszter szerint lehet és kell is AI-chipeket eladni Kínának, de vannak kivételek.

Aktív tárgyalásokat folytat a Biden-kormány és az NVIDIA arról, hogy utóbbi AI-chipeket adhasson el Kínának. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint az NVIDIA eladhat ilyeneket Kínának, sőt, el is kell adjon, mivel a legtöbb AI-chipet kereskedelmi felhasználásra szánják.

A miniszter szerint vannak kivételek, így a legújabb, legfejlettebb AI-chipek azok, amiket nem szabad eladni, mert ezeket felhasználhatnák a modellek tréningezéséhez.

Raimondo és az NVIDIA vezérigazgatója a múlt héten egyeztettek, utóbbi jelezte, nem akarják megszegni a korlátozásokat, várják az USA útmutatásait, és együtt dolgoznak velük.

Raimondo arra is figyelmeztetett, hogy utánamegy azoknak a cégeknek, amelyek fogják magukat, és a tiltásban kijelölt szintnek épp alámenve tervezik újra a korlátozás alá eső chipeket.

Az NVIDIA a lehető legtöbb chipet adná el, és mindenben együttműködne az amerikai előírásokkal. A cég többször jelezte, hogy együtt dolgozik az USA kormányával, hogy az új, Kínának szánt chipek megfeleljenek az exportelőírásoknak. Raimondo kijelentései alapján pedig a csúcstechnológiákat leszámítva nem korlátoznák a Kínába szállításokat.

Azóta történt

Előzmények