Kína megtámadta a VPN-szolgáltatásokat

A kínai „Nagy Tűzfal” megkerülésére sokan használnak az országban VPN-szolgáltatást, és ez érthető módon nem tetszik a hatóságoknak, akik egy-két hete nagyszabású akcióba kezdtek a működtetők ellen: a kínai állami hírügynökség is megerősítette, hogy a héten akadoztak a hozzáférések több ilyen külföldi szolgáltatónál, köztük szerepel az Astrill, a StrongVPN és a Golden Frog is: „Ezek a támadások sokkal kifinomultabbak voltak, mint amilyeneket már átéltünk a múltban” – nyilatkozta a Golden Frog vezetője, Sunday Yokubaitis.

Kínából támadják a VPN-szolgáltatókat

Több helyi tudósítás is utal rá, hogy az állam – bár hivatalosan és nyíltan nem ismerik el, de – nem is csinál titkot belőle, hogy a rendelkezésükre álló módszerekkel akadályozzák a VPN használatát is, és nemrég olyan fejlesztéseket hajtottak végre a cenzúrát biztosító informatikai rendszerben, mely még több lehetőséget ad a kezükbe.

Azóta történt

  • Az Apple beengedi a kínaiakat az iPhone-ba

    A kormánylapok szerint az amerikai cég az első külföldi vállalat, amelyik aláveti magát a biztonsági auditnak.

  • A cenzúra kódja: 451

    Az új kód akkor jelenik meg a böngészőben, ha hatósági utasításra tiltották le a hozzáférést. Sok ilyen eset van, így a felhasználók is tudni fognak róla.

Előzmények

  • Kína letiltotta a Gmail használatát

    A weboldal blokkolása után a többi hozzáférést is elzárták, így a kínaiak számára már csak a VPN marad.

  • Fuccs a szamizdatnak

    Több száz oldalt blokkolt a kínai kormány a Nagy Tűzfal (Great Firewall) nagyszabású, Kínát a világi internetről leszakítani igyekvő akciójának keretin belül. Persze közben farmoltak némi adatot is, ahogy ezt megszokhattuk már tőlük.

  • Hihetetlen forgalmat bonyolít az Alibaba

    November 11-e a magányos kínaiak napja, amit évek óta arra használnak, hogy brutális mennyiségű kacatot vásároljanak az interneten. Az eddig látott adatok alapján idén sem lesz ez másképp.

  • Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket

    A kampány nem most kezdődött, de most már határidőt is megszabtak: 2020-ra meg akarnak szabadulni a Microsoft-függőségtől.