Nagyon komoly büntetéseket ígér a tech óriásoknak Kína

Kína arra figyelmeztette az internetcégeket, hogy jobban teszik, ha tanulnak az Alibabára kirótt büntetésből.

Nemrég hatalmas rekordbüntetést szabott ki az Alibabára Kína, majd kiderült, hogy hamarosan nagy tisztogatásba kezdenek a kínai hatóságok a tech szektorban.

A komoly hírek ellenére a média leginkább arra koncentrált, hogy a gigabüntetés meg sem kottyan az Alibabának, a visszhangok hatására pedig csak nőtt a cég árfolyama.

A felszín alatt viszont valóban igen komoly lépések, szankciók és büntetések vannak készülőben. Kína arra kényszeríti Jack Ma birodalmának Ant Group óriását, hogy alapvetően szervezze át magát.

Ezután pedig arra figyelmeztetett három tucat internetcéget, hogy hagyjon fel a tiltott tevékenységek és stratégiák alkalmazásával. Többek között a Tencent, a ByteDance, a Baidu és a JD.com embereit is behívták a találkozóra, ahol elrendelték az érintettek számára, hogy végezzenek egy hónapon belül önvizsgálatot. Arra is figyelmeztették őket, hogy ha ezután is megszegik a szabályokat, nagyon súlyos büntetésre számíthatnak. Külön kritizálták a vásárlócsalogató, tömeges vásárlást generáló, agresszívan alacsony árakat, az adókerülési megoldásokat és a big data-visszaéléseket.

A kínai SAMR (amely az Alibaba büntetését is kiszabta) azt üzente az internetcégeknek, hogy jobban teszik, ha tanulnak az Alibabára kirótt büntetésből.

A SAMR jelenleg is újabb dolgozókat toboroz és erőforrásokat von be, hogy erőteljesebben lépjen fel a tech cégek ellen. A hatóság szerint Kína platformgazdasága erőteljesen fejlődik, de azonnal korrigálni kell a cégek működését, hogy betartsák a törvényeket.

Azóta történt

Előzmények