Kínában is feltűnt a NAND és DRAM árak emelkedése

Az ottani hatóságok most a kartellezés gyanújával indítanak vizsgálatot több neves gyártó ellen is.

Évek óta folyamatosan emelkednek a DRAM és NAND árak, amelyet általában az egyre növekvő keresletnek, és az ezzel lépést tartani nem képes gyártókapacitással magyaráznak. Időről-időre azonban felröppennek olyan pletykák, hogy azért a gyártókapacitás bővítése mégsem annyira lehetetlen feladat, csak éppen az érintett cégek a magas árak fenntartásában érdekeltek, ezért egyelőre halogatják ezt – annak érdekében pedig, hogy az ezt büntető piaci folyamatokat kizárják, a színfalak mögött egyeztetnek.


[+]

Ezek a pletykák és az emelkedő árak mostanra a kínai hatóságoknak is szemet szúrtak, és a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság Árellenőrző Hivatala négy gyártónál, a Samsungnál, a Hynixnél, a Micronnál és a Toshibánál kezdeményezett vizsgálatot annak érdekében, hogy valóban ez-e a helyzet. A kínaiak érzékenysége természetesen érthető, hiszen már csak a mobiltelefon-gyártás volumene kapcsán is kellemetlenül érinti őket a NAND és DRAM magas ára, amit csak részben háríthatnak át a vásárlókra, és amelyeket megfelelő minőségben egyelőre kínai cégek nem tudnak gyártani.

Az érintett cégek egyébként nem kívánták kommentálni az értesüléseket, és eddig egyedül a Samsung kapcsán szivárgott ki olyan információ, hogy megkeresték őket a hatóság emberei.

Azóta történt

  • Több a RAM, de nem olcsóbb

    Közel harmadával nőhet a DRAM piac értéke, de a kereslet miatt az árak csökkenésére továbbra sem számíthatunk.

Hirdetés