Kínai influenszerek kényszerítették bocsánatkérésre az Intelt

Hszincsiang tartomány ellátási láncból való száműzéséről beszélt a Santa Clara-i óriáscég.

Az Egyesült Államok képviselőháza még a hónap első felében szavazta meg azt a törvényt, amelyet az ujgur kényszermunkások védelmében hoztak. Ez Hszincsiang tartományra vonatkozik, ugyanis az USA évek óta azt állítja, hogy Kínában az ujgurokat tömegével zárják koncentrációs táborokba, ahol kényszerítik őket bizonyos termékek előállítására.

Az USA új törvénye a helyzetet úgy szabályozza, hogy mostantól az Egyestül Államokba csak olyan termékeket lehet importálni, amelyről bizonyítottan meg lehet állapítani, hogy a komponenseit nem kényszermunkával állították elő.

Az Intel a helyzetre a Hszincsiang tartományt érintő ellátási lánc kivezetésével reagált – írta meg a The Guardian, vagyis el akarták érni azt, hogy a partnereik az érintett területről ne használjanak komponenst, szolgáltatást, valamint munkaerőt.

Erre a kínai pártlapként működő Global Times gyorsan reagált egy cikkben, amiben az Intel megállapításait abszurdnak nevezték, továbbá megjegyezték, hogy a vállalat 2020-as bevételeinek 26%-a Kínából származik.

Ezt követően a Weibón, Kína legnépszerűbb mikroblog weboldalán több neves influenszer is aktivizálta magát, és az Intel bojkottjára szólították fel a követőiket. Emellett Karry Wang énekes bejelentette, hogy többet nem lesz az Intel márkanagykövete.

A kínai közösségi médiában szélsebesen terjedő bojkott után gyökeres fordulat történt, ugyanis az Intel bocsánatot kért a kínai ügyfeleitől, illetve partnereitől. A vállalat hozzátette, hogy elkötelezett amellett, hogy megbízható technológiai partnerré váljanak, és felgyorsítják a közös fejlesztéseket Kínával. A kínai influenszerek egy része azonban ezzel nem elégedett, mivel úgy gondolják, hogy csak az eladásait szeretné védeni az Intel. Emiatt a Hszincsiangról szóló nyilatkozatuk visszavonását követelik a Santa Clara-i óriáscégtől.

Azóta történt